Úvodní slovo děkana

Výroční zpráva o činnosti UK 2. LF za rok 2002

 
1 ÚVOD

 
Úvodní slovo děkana

Okolnosti, za kterých se odvíjela činnost 2. lékařské fakulty v roce 2002, byly ve více směrech nepříznivé. Tak jako na ostatních fakultách univerzity a na ostatních vysokých školách naší republiky neodpovídají poskytované dotace jejich významu. Práce vysokoškolských pracovníků zůstává stále nedoceněná, prestiž univerzitních učitelů klesá. Podmínky, ve kterých pracují, jsou mnohde nedůstojné a nesrovnatelné s podmínkami na zahraničních univerzitách. Uvedené a další okolnosti se začínají naléhavě projevovat výrazným úbytkem zájmu mladých odborníků o univerzitní kariéru. Pojem „poslání“ se z jejich myslí valem vytrácí.

I za těchto okolností si vedla 2. lékařská fakulta v roce 2002 dobře. Předkládaná zpráva o činnosti fakulty v tomto roce je příznivá.

V oblasti pedagogické činnosti se i v průběhu roku 2002 snažilo kolegium děkana v úzké spolupráci se všemi příslušnými fakultními složkami o úpravu curricula, o jeho postupné přizpůsobování nárokům na moderní výuku medicíny. Je to úkol nesnadný vzhledem k lavinovitému nárůstu poznatků a záplavě informací, který je nutné navíc řešit průběžně, což přináší někdy jen svízelně zvládané komplikace (např. souběh výuky více ročníků na jednom pracovišti). Některé změny se však již podařilo s úspěchem uskutečnit.

Nepříznivě se dotklo fakulty rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR, že nebude od příštího akademického roku akreditovat už několik let probíhající bakalářské studium optiky (optometrie). Nepovažujeme je za opodstatněné. Ostatní programy bakalářských studijních programů (zdravotnický laborant, ošetřovatelství – všeobecná sestra, diplomovaný radiologický asistent) a studijních programů magisterských (fyzioterapie, veřejné zdravotnictví a management), o jejichž akreditaci vedení fakulty se souhlasem akademického senátu požádalo, jsou v řízení. Se zahájením jejich studia počítáme v akademickém roce 2004/2005.

V rámci „úvah o budoucnosti“ je hodný pozornosti zájem maturantů o studium na fakultě. K jeho vyjádření přispívá znalost poměrů studentů přihlášených k přijímacímu řízení a studentů přijatých. Pro magisterské studium je tento poměr přibližně 5 : 1, pro bakalářské studium optiky/optometrie 3,5 : 1 a pro studium fyzioterapie 9 : 1. Studentů, kteří skutečně začali studovat, je o něco méně. Menší zájem o studium na fakultě je ze strany zahraničních studentů. Snažíme se tento nepříznivý ukazatel zlepšit. Naopak příznivý je stoupající zájem o studium postrgraduální. Zvyšuje se počet doktorandů, kteří studium úspěšně dokončili. Je ovšem stále nepřijatelně nízký. Vysokou úroveň má podle názoru posluchačů výuka univerzity 3. věku. Stoupl počet akcí pořádaných pracovišti fakulty v rámci celoživotního vzdělávání. Je pozitivní, že se podařilo udržet stipendijní politiku beze změn.

S potěšením konstatuji, že se na fakultě zvýšila úroveň vědecké činnosti. Je mimo jiné doložitelná počtem publikací (1104), zejména stoupajícím počtem publikací uveřejněných v zahraničních časopisech s impaktovaným faktorem. Vesměs pozitivně byly hodnoceny všechny v roce 2002 ukončené grantové projekty. Zvýšil se i počet přijatých grantových projektů všemi českými grantovými agenturami a více je i programů a projektů řešených ve spolupráci se zahraničními ústavy. Vysokou úroveň měla studentská vědecká konference.

V roce 2002 proběhlo při zasedání vědecké rady deset habilitačních řízení a tři jmenovací řízení profesorská. Uvedená čísla svědčí na jedné straně o výrazném zpřísnění kriterií (což je pozitivní), na straně druhé o evidentně nižším zájmu o akademickou kariéru (což je negativní).

Tak jako v minulém roce, také v roce 2002 jsme provedli podrobnou evaluaci všech pracovišť fakulty. Získané údaje jsou pro nás důležitým podkladem pro usměrňování další činnosti – jak hospodářské, tak personální. V roce 2002 se podařilo snížit přepočtený počet pracovníků o 4,7. Dosáhli jsme mírného zvýšení platů fakultních pracovníků. Zmodernizovali jsme výuku, vybavili některá pracoviště nábytkem a v teoretických ústavech jsou nové podlahy. Při uvedených pozitivech, ekonomicky náročných, byl hospodářský výsledek kladný, takže jsme dokonce dokázali vyrovnat finanční ztrátu z minulých let.

I když hospodaření fakulty v kolegiu průběžně kontrolujeme, čekáme vždy znovu s napětím na konečnou, celoroční bilanci. Za to, že je výsledek v roce 2002 příznivý, upřímně děkuji všem, kteří na něm mají podíl. Velmi oceňuji úsilí pracovníků děkanátu v čele s paní tajemnicí Ing. Evou Kuželovou. Stejně vysoce hodnotím dokonalou pedagogickou i vědeckou činnost většiny členů fakulty a děkuji jim za ní.

Uvádím příznivou výroční zprávu o činnosti 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy s radostí, poděkováním a s přesvědčením, že příznivá bude i zpráva příští – za rok 2003, který bude jubilejním rokem 50. výročí vzniku fakulty.

prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc.

Poslední aktualizace: 6. 2. 2019 / Administrátor