Úvod

Univerzita Karlova v Praze 2. lékařská fakulta

 
1 ÚVOD
 
Úvodní slovo děkana

děkan fakultyVýroční zpráva o činnosti a hospodaření fakulty by neměla být v mém pohledu jen strohým, po výtce kvantitativním dokumentem pro nadřízený úřad. Neměla by být pouhou sestavou údajů a čísel, kterými kolegium děkana dokládá, jak si fakulta vede. Výroční zpráva fakulty by měla být kromě všech čísel také přehledem o tom, jak a čím její akademická obec žije, z čeho se raduje, co ji trápí a co ji rozčiluje. Měla by být vyjádřením nálady, která na fakultě panuje a nepochybně i určitým výhledem do dalšího období, protože instituce tak složitá a rozvíjející se, jakou fakulta nepochybně představuje, nemůže žít „ze dne na den“ a orientovat se podle toho „co den dá“.

Pro jedince by mohlo být samozřejmě ošemetné vykreslit atmosféru a rozmanitost dějů na fakultě za uplynulý rok 2001. Ale on se přece jen v pracovně děkana, jejíž dveře jsou stále otevřené, spřádá obraz života fakulty, vnímaný a reflektovaný členy kolegia při jejich nepřetržité spolupráci, doplňovaný výsledky pravidelné činnosti vědecké rady a stejně pravidelnými kontakty s akademickým senátem fakulty (jeho předseda se pravidelně účastní zasedání kolegia) a s ředitelem Fakultní nemocnice v Motole a jeho nejbližšími spolupracovníky. Stejně významné jsou četné vzájemné kontakty osobní, cílené, ale i náhodné, které otevřeností a vzájemným nasloucháním vytvářejí vztahy náležité úrovně.

Tak vzniká pestrá mozaika zpodobňující život fakulty, kterou je možné nejenom vnímat, ale také s určitým nezbytným nadhledem hodnotit. Rád vyjadřuji přesvědčení, že mnou vnímaná mozaika je přehledná a přívětivá. Atmosféra, která z ní vyzařuje, svědčí, až na malé a přirozené výjimky o tom, že fakulta získala potřebný klid, že funguje v přátelském ovzduší vnitřním i vnějším, i když úhrnné dění kolem ní právě klidné není.

Provedená evaluace všech ústavů a klinik poskytla podklady pro další úsilí zlepšit všechno, co někde vázne. Přes určité připomínky svědčí o tom, že při přirozených zájmech jednotlivých pracovišť narůstá pochopení pro fakultu v její celistvosti. Členové kolegia se snaží ve vzájemné domluvě s představiteli všech oborů přizpůsobit výuku modernímu pojetí. Je to úkol na delší dobu, není snadný, ale je nezbytný k tomu, aby byli absolventi fakulty připraveni zvládat povinnosti, které je čekají, v náležité úrovni v rámci státu i mezinárodně. Je povzbuzující, že přibývá počet studentů, kteří si doplňují vzdělání v zahraničí.

Stoupající úroveň má i činnost vědecká a výzkumná. Ve srovnání s ostatními českými lékařskými fakultami je postavení 2. lékařské fakulty dobré. Vysokou úroveň mají habilitační a profesorská řízení. Určitým problémem, který ovšem provází i ostatní fakulty, je studium doktorandské. Jen malý počet těch, kteří ho zahájí, ho také ukončí. Je zřejmé, že jeho zahájení je pro některé doktorandy jen dočasným východiskem z nouze. Jeho základním nedostatkem je ovšem ekonomické zajištění studentů.

Je příznivé, že po určitých personálních změnách pracuje spolehlivě celý aparát děkanátu. Jeho agenda je přehledná, kdykoliv přístupná a každý pracovník děkanátu je schopný reagovat na veškeré podněty a úkoly, kterých přibývá. Nemohu opomenout, jak dobře se mi pracuje s členy kolegia. Zvolil jsem dobře.

Všechno na světě má svůj obsah a svoji formu. O obsahu jsem se stručně zmínil a svědčí o něm i následující stránky výroční zprávy. Jsem ale přesvědčen i o tom, že veškeré dění na fakultě má i náležitou formu, důstojnou jedné významné složky slavné Univerzity Karlovy. Výroční zpráva je souhrnem úsilí všech členů její akademické obce a jejího zázemí.

prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc.

Poslední aktualizace: 6. 2. 2019 / Administrátor