VK: Studentská anketa

A jak se na vědecké konferenci líbilo studentům? Co na ni oni sami říkají?
 
Kamila Volná, 3. r.
Jak se ti líbilo na Vědecké konferenci? Po kolikáté se účastníš?

Trochu zahanbeně musím přiznat, že to byla má první vědecká konference, a líbila se mi velmi. Popravdě více, než jsem si dokázala představit. Na jednu stranu lituji, že jsem si takovou akci nechala dvakrát ujít, na druhou stranu ve 3. ročníku mi dá konference asi mnohem více než v tom prvním, přeci jen už vím, že leukémie není „nádor na mozku“ a že HUS není jen upálený kazatel.
 
Jak se ti líbil výběr hostů?
Celkově výběr vyzvaných řečníků hodnotím pozitivně. Z pohledu laika v oboru neurologie pro mne byla neobyčejně zajímavá přednáška o epilepsiích pana docenta Marusiče. Již se nedivím, že tito pacienti byli v hlubokém středověku považováni za posedlé ďáblem. Závěr prvního dne příjemně odlehčilo vyprávění pana doktora Havlase. Naopak mě příliš nezaujala úvodní přednáška konference, neboť význam pojmů jako například singularita mi i přes absolvované všeobecné gymnázium zůstává temný .

 
Budeš se účastnit doprovodného programu?
Literární okénko jsem bohužel nestihla, protože jsem se zdržela v posterové sekci, a Motolskou míli bych zdolala, kdyby byla přejmenována na Motolskou stovku. Večírek jsem si ovšem ujít nenechala a musím říci, že by měl litovat každý, kdo se nezúčastnil. Skvělá atmosféra, příjemná hudba a k tomu jsem si ještě na závěr odskočila z kůže medičky do kůže rockové zpěvačky, čili jsem si jistá, že na závěr vědecké konference i večírku budu ještě dlouho vzpomínat.
 
 
Danka Humlová, 2. r.
Jak se ti líbilo na Vědecké konferenci? Po kolikáté se účastníš?

Účastním se po druhé, letos mi dokonce byla svěřena posterová tabule č. 46. Na konferenci (letošní i minuloroční) se chodím nabíjet medicínou, a následující rok z té energie čerpám. Je jen otázkou, jestli jsem jí načerpala tolik, aby vystačila na strasti třeťácké. A také jsem si brousila zuby na nový mobil! Chtěla bych se nazvat „Nejpozornějším posluchačem VK“, jenže mé štěstí přejeté veverky se přihlásilo a HTCčku jsem mohla jen zdálky zamávat.

 
Jak se ti líbil výběr hostů?
Mně se líbil první host – Ivan M. Havel. Byla to přednáška, kterou jsem stěží chápala nebo vůbec mohla pochopit, ale líbil se mi pojem singularularita a láká mě slovo dimenze . Připomnělo mi to Cimrmanovu teorii křídy, která vyplňuje prostor okolo, jen ne v ruce, ve kterých ji drží.
 
Máš nějaké výhrady a podněty, co by se mělo zlepšit?
Já bych chtěla kulturní vsuvku i ve středu! K ulehčení od náročných vědeckých přednášek bych doporučovala Komisaře Vrťapku .
 
 
Roman Mizera alias Hary – doktorand 1. r.
Jak se ti líbilo na Vědecké konferenci? Po kolikáté se účastníš?

Konference se mi líbila, potkal jsem spoustu starých známých. Aktivně se účastním asi potřetí, pasivně jsem se účastnil taky asi třikrát.
 
S jakým očekáváním jsi sem přišel? Vybíráš si témata přednášek, nebo si absolvoval celý program? Co tě ovlivnilo při výběru?
Přišel jsem přednášet, to jsem splnil, přišel jsem si poslechnout, co nového ve vědě i mimo ni na fakultě, to jsem zvěděl. Přednášky si vybírám podle zájmu, pracuju jako ortoped-traumatolog, takže jsou mi tradičně blízká chirurgická témata, a pak mám rád fyziologii, které mnoho k vidění nebylo .
 
Jak se ti líbil výběr hostů?
Bohužel jsem neviděl dva hlavní hosty, líbily se mi přednášky docentů Reicha a Marusiče a prof. Šnajdaufa, velmi zajímavá mi přišla zpráva Michala Šnorka o kombinované formě doktorského studia a práci kardiologa, myslím, že byla i velmi užitečná pro pregraduální studenty.

 
Máš nějaké výhrady a podněty, co by se mělo zlepšit?
Každá přednáška by měla být na VK zpracovaná tak, aby ji rozuměl i posluchač, který nemá s oborem interpreta nic společného. Některým sdělením by jistá dávka zjednodušení a hrstka popularizačního nádechu prospěla. Já např. nerozumím genetice a stalo se mi, že jsem se v tématu prostě ztratil.
 
Budeš se účastnit doprovodného programu?
Večírek se musel obejít beze mne, jelikož pracuji v Liberci, kulturní vložka byla tradičně skvělá a motolskou míli jsem vynechal ze strachu před porážkou od děkana .
 
 
Robert Artur Dahmen, 3. r.
Jak se ti líbilo na Vědecké konferenci? Po kolikáté se účastníš?

Moc se mi líbila . Letošní konference byla moje třetí a rozhodně nejlepší... člověk s postupujícím studiem získává více a více znalostí, které přeci jen umožní rozumět i náročnějším příspěvkům.
 
Vybíráš si témata přednášek, nebo si absolvoval celý program?
Absolvoval jsem celý program, jen kulturní vsuvku jsem nestihl kvůli zajímavému zapovídání u vítězného posteru dr. Pelánové.

 
Máš nějaké výhrady a podněty, co by se mělo zlepšit?
Celkově mi přišlo, že na všechno bylo málo času. U mnoha přednášek se musela předčasně ukončit diskuse, zběžné prohlédnutí posterů by také chtělo více než hodinu.
 
Účastnil jsi se doprovodného programu?
Veselý večírek jsem si samozřejmě nenechal ujít (a že skutečně byl veselý), jen Motolské míli se mé zdřevěnělé nohy pro jistotu vyhnuly.
 
 
Svatava Šrůtková, 1. r.
S jakým očekáváním jsi sem přišla? Vybíráš si témata přednášek, nebo si absolvovala celý program?

Očekávání jsem neměla žádné. Na konferenci jsem dělala pomocníka, a proto jsem se účastnila celého programu. To, že jsem si mohla vyslechnout velice zajímavé přednášky, jsem brala jako bonus. Nicméně je pravda, že jsem nerozuměla všem odbornostem – na konci prvního ročníku to se znalostmi ještě není nic moc. Většina přednášek byla ale podána naprosto srozumitelně. Hodně mě zaujaly přednášky z genetické (onkologické) sekce, resp. vliv mutací na choroby, a potom i chirurgická sekce, protože byla srozumitelnější.
 
Máš nějaké výhrady a podněty, co by se mělo zlepšit?
Trochu mně vadilo, že nebylo moc času na dotazy, protože diskuse byla většinou nejzajímavějším bodem programu. Možná bych příště ubrala počet přednášek a rozšířila čas na diskusi.

 
Daniel Suk, 3. r.
Vybíráš si témata přednášek, nebo jsi absolvoval celý program? Co tě ovlivnilo při výběru? Zajímavost názvu, téma (obor) kterému se chceš do budoucna věnovat, podpora kolegy, který prezentoval, známí hosté?

Vybírám, letos zejména podle času, ovlivnilo mě i téma (doc. Marusič) a podpora prezentéra.
 
Máš nějaké výhrady a podněty, co by se mělo zlepšit?
Víc cen pro pozorné posluchače .
 
-dh-
 
Ještě o VK 2011...

Poslední aktualizace: 2. 10. 2018 / MUDr. Jana Djakow