Vysoké školy dostanou 135 milionů na platy učitelů medicíny

Financování vysokého školství. Podrobnosti ve zprávě ČTK.


Praha 5. června (ČTK)

Vysoké školy dostanou už letos 135 milionů na platy učitelů medicíny, navýšení bude ve středu schvalovat vláda. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Peníze umožní růst počtu studentů všeobecného lékařství ve školním roce 2019/2020 o 15 procent. Během deseti let by do lékařských fakult mělo navíc přijít 6,5 miliardy korun.

„Navýšení rozpočtu vysokých škol ve výši 135 milionů korun je účelově určeno pro veřejné vysoké školy s lékařskými fakultami, kde budou využity na stabilizaci pedagogického sboru, respektive vytvoření podmínek pro jeho rozšíření s ohledem na uvažovaný růst počtu studentů,“ píše se v materiálu.

Platy učitelů lékařství jsou podle Asociace děkanů lékařských fakult oproti jiným lékařům nižší. Ve stejném věku a při stejném vzdělání si přijdou asi na polovinu proti kolegům v nemocnicích. Nastupujícím učitelům mohou fakulty nabídnout tarifní plat kolem 23.000 až 27.000 korun hrubého. Plat se zvyšuje po dosažení titulu docenta, což trvá obvykle deset až 15 let. Stoupne na přibližně 45.000 korun, u profesorů na 50.000 až 60.000 korun.

Někdy ale fakulty na plné úvazky nemají, takže nabízejí částečné úvazky. Lékaři z klinické praxe proto často kombinují výuku s úvazkem v nemocnici. U teoretických oborů to ale často není možné. Nejvíc chybí učitelé anatomie, často jsou v důchodovém věku. Ve výuce je nahrazují absolventi přírodovědných oborů.

Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se bude nedostatek lékařů i lékařů-učitelů s jejich stárnutím prohlubovat. Už v současné době je docentům lékařských fakult v průměru 55 let, 14 procentům je přes 70 let. U profesorů je průměr 63 let, nad 70 let je 17 procentům z nich.

V loňském školním roce v Česku studovalo podle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách přes 21.000 lidí, lékařů-absolventů bylo přibližně 2500. Mezi studenty bylo asi 3400 samoplátců. Lékařské fakulty přijímají asi každého desátého až patnáctého zájemce.

Záměrem vlády je navyšovat počty studentů všeobecného lékařství o patnáct procent každý rok. Jeden student medicíny studující šest let přijde fakultu asi na milion korun. Od státu dosud dostávaly fakulty jen dvě třetiny nákladů, zbytek vydělávaly výukou v angličtině. S navýšením počítá návrh rozpočtu pro příští rok.

Vytvořeno: 6. 6. 2018 / Upraveno: 15. 1. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.