Projekt Fenomén: Ženy v chirurgii

V pondělí 4. dubna od 17 hodin se ve Velké posluchárně uskuteční první panelová debata nového projektu Fenomén, a to na téma Ženy v chirurgii. Tři úspěšné lékařky budou prezentovat nejen svůj chirurgický obor, ale také svou roli ve společnosti, podělí se s posluchači o to, jak zvládají náročnou práci, a zároveň osobní život, a zodpoví otázky, které budou mít účastníci debaty příležitost položit. Nový projekt organizuje studentka prvního ročníku Anna-Marie Stejskalová.


Projekt Fenomén představuje sérii panelových debat zaměřených na společensko-etická medicínská témata, přičemž na žádné debatě nebude chybět odborník na dané téma. Setkání bude probíhat formou diskuse, nejedná se tedy o přednášku, proto je vhodné být předem na debatu připraven, mít základní informace o daném tématu, případně si připravit vhodné otázky. Projekt je určen nejen medikům, ale také všem, kteří se o dané téma zajímají.

„Před několika lety jsem se stala členkou Evropského parlamentu mládeže, kde mají studenti středních i vysokých škol možnost diskutovat o aktuálních světových politických, ekonomických, etických a vědeckých tématech. V rámci studentského spolku IFMSA mě napadlo zorganizovat projekt v podobném duchu,“ říká autorka nápadu Anna-Marie Stejskalová. Projektem by ráda podpořila mediky v budování vlastního názoru a jeho prosazení s možností přispět do debaty svými postřehy, názory a poznámkami.

„Projekt organizuji zatím sama, ale velmi ráda uvítám nové spoluorganizátory plné nápadů. Jsem přesvědčena o tom, že lékaři jsou významnými osobnostmi pro naši společnost. Nejen proto, že bojují proti nemocem, ale značně naši společnost ovlivňují svými názory. Měli by proto mít dostatečný přehled o aktuálním dění a měli by být schopni vytvořit si názor na danou věc,“ dodáva Anna-Marie.

Cílem projektu Fenomén je podle ní zvýšit povědomí o aktuálních světových společenských a medicínských tématech a podpořit budoucí lékaře již na počátku jejich lékařské kariéry v zájmu o tato témata a prosazování vlastního názoru. Kromě tématu Ženy v chirurgii se do budoucna můžeme těšit na diskuse o neurologických onemocněních, nádorových onemocněních, euthanasii nebo třeba interrupci.

Hosté první debaty:

doc. MUDr. Eva Brichtová, Ph.D.

Doc. MUDr. Eva Brichtová, Ph.D., se roku 2010 stala první docentkou neurochirurgie v Čechách. Působí na Neurochirurgické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, kde je současně zástupkyní přednosty pro školství. Přednáší nejen na lékařské fakultě Masarykovy univerzity.

prof. MUDr. Markéta Dušková, CSc.

Prof. MUDr. Markéta Dušková, CSc., působí jako plastický chirurg na soukromé Klinice GHC a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady jako profesorka plastické chirurgie 3. lékařské fakulty UK, je předsedkyní České odborné společnosti estetické plastické chirurgie ČLS JEP, členkou výkonného výboru Evropské společnosti estetické plastické chirurgie aj. Je autorkou mnoha odborných publikací.

MUDr. Jitka Vrtišková

MUDr. Jitka Vrtišková vystudovala Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Je držitelkou atestace ze všeobecné chirurgie a plastické chirurgie. Absolvovala čtyři roky praxe na všeobecné chirurgii a přes 20 let pracuje na Klinice plastické chirurgie v Praze. Je členkou mnoha odborných společností, například Mezinárodní společnosti plastické a rekonstrukční chirurgie IPRAS. Mimo jiné je autorkou řady odborných prací a přednášek.

Vytvořeno: 1. 4. 2016 / Upraveno: 2. 8. 2018 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková