Na investice VŠ by stát mohl dát 12,5 miliardy Kč do roku 2027

Praha 3. září (ČTK)

Na investice vysokých škol by do roku 2027 mohlo jít zhruba 12,5 miliardy korun ze státního rozpočtu. Vyplývá to z návrhu programu na rozvoj a obnovu infrastruktury veřejných vysokých škol, který ministr školství Robert Plaga (ANO) v úterý předloží k projednání vládě. Z peněz by se měly financovat rekonstrukce starých budov, stavby nových nebo nákupy vybavení.

Nový dotační program by měl navázat na současný koncept rozvoje terciárního vzdělávání pro roky 2015 až 2020. Ministerstvo počítá s tím, že do něj půjdou peníze od státu i z vlastních zdrojů vysokých škol. Předpokládané náklady do roku 2027 by měly činit přibližně 15,9 miliardy korun, z toho asi 12,5 miliardy ze státního rozpočtu.

Cílem programu je zkvalitnění výuky, výzkumu a kultury akademického prostředí, uvedlo ministerstvo školství v předkládací zprávě. Dotace by mohly směřovat na rekonstrukci budov a na stavbu a nákup nových prostor univerzit. Použít by se mohly také na opatření, která mohou vést k úsporám energií, a na zavádění nových informačních a komunikačních technologií, nákup přístrojů a dalšího vybavení.

Podle ministerstva má být program pro školy zárukou, že budou moci uskutečnit plánované investice. Zapojit by se do něj mohlo všech 26 veřejných vysokých škol. Pro každou univerzitu ministerstvo stanovilo limity výdajů pro dané období. Projekty na obnovu studentských kolejí a menz by se hodnotily zvlášť.

Návrh předpokládá, že se peníze budou rozdělovat ve čtyřech etapách. U žádostí o dotace by se měl hodnotit mimo jiné současný stav majetku veřejných vysokých škol. Zohledňovat by se mělo také to, zda je plánovaný projekt v souladu se strategickými záměry konkrétní školy.

Do rekonstrukcí a staveb investují vysoké školy po celé ČR miliardy korun. Jen Univerzita Karlova za ně letos zaplatí zhruba 1,7 miliardy korun z rozpočtu a další zhruba dvě miliardy z evropských dotací. Masarykova univerzita v Brně si naplánovala investice za asi 1,4 miliardy korun. Nové budovy se letos rozhodla stavět také Česká zemědělská univerzita v Praze, a to za více než 900 milionů korun.

Vytvořeno: 4. 9. 2018 / Upraveno: 18. 9. 2018 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.