Kde letos probíhá výuka

Z důvodů rekonstrukce byl 30. dubna ukončen provoz posluchárenského bloku ve FN Motol. Od podzimu 2016 je navíc zahájeno vyklízení pavilonů A a B v areálu na Plzeňské z důvodů plánované výstavby nové fakultní budovy na jejich místě. Kvůli tomu musela být značná část výuky v akademickém roce 2016/2017 přesunuta do náhradních prostor. Které to jsou?

Bývalé posluchárny a učebny v budově nemocnice – duben 2016
(foto: V. Stárek)
Rekonstrukce posluchárenského bloku – září 2016
(foto: T. Kůstková)
Nová fakultní budova v areálu na Plzeňské – vizualizace
(archiv 2. LF UK)

Část výuky bude letos probíhat v historických prostorách Rektorátu Univerzity Karlovy, konkrétně v Modré posluchárně (č. 140), budova Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1), Kongresové centrum, 2. p. (vstup je možný i z Celetné ulice 20). Probíhají zde např. přednášky z biofyziky, humanitních základů lékařství nebo ošetřovatelství pro 1. ročník, lékařské biologie a histologie a embryologie II pro 2. ročník nebo patologie a lékařské mikrobiologie II pro 3. ročník.

Další náhradní prostory se fakultě podařilo zajistit v budovách ČVUT ve společném areálu 2. LF UK a ČVUT na Plzeňské ulici, konkrétně v 1. patře budovy D, kde jsou nově připraveny čtyři učebny: učebna D1, D2, D3 a D4. Budova je hned u vstupu do areálu po levé straně za vrátnicí. Další nová učebna je v budově od vstupu napravo, v přízemní budově ČVUT A (učebna A1). Všechny učebny jsou vyznačeny na mapě Google zde. Přesné umístění učeben lze najít v SISu pod záložkou Budovy, resp. Učebny, pro konkrétní místnost pod jejím označením (např. TPU_D4 tj. Teoretické a preklinické ústavy učebna č. D4), kdy se po rozkliknutí ikonky „fakultní informace o místnosti“ – viz obrázky – zobrazí mapa areálu s označením příslušné učebny.

Po rozkliknutí ikonky „fakultní informace o místnosti“...
...se zobrazí mapa areálu s označením příslušné učebny.

Vyšší zatížení zaznamenají také učebny v Žížale, především Pelouchova posluchárna, ale i ostatní učebny. Studijnímu oddělení dalo nemalou práci, aby sestavilo rozvrh i při tak rozsáhlé redukci výukového prostoru. Všechna omezení jsou ale dočasná a nepohodlí s nimi spojené bude vyváženo novými moderními učebnami a posluchárnami v dalších letech.

O tom, že dojíždění do centra Prahy má i svoje přednosti, píše prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D., z Ústavu patologie a molekulární medicíny, který v Modré posluchárně v historickém Karolinu přednáší studentům 3. ročníku všeobecného lékařství patologii:

Prostá skutečnost, že jediná přednáška nově zabere v mém diáři celý půlden, mě zkraje vůbec netěšila, i když vidina nových poslucháren v Motole za to jistě stojí. Už při prvním výletu do Modré posluchárny jsem ale zjistil, jak omezenou mám představivost. Předně, metro mě ve formě filmového střihu vyvrhlo doprostřed historického centra Prahy, což je po opuštění každodenních motolských kulis skutečným kulturním šokem. Ale to hlavní přichází až po přednášce. Člověk se totiž ocitne ve čtyři hodiny odpoledne v centru Prahy, což je doba, kdy je pozdě na návrat do Motola a pokračování v rozdělané práci, ale i příliš brzy na to jít domů. A tak jsem objevil, že obrazové galerie jsou otevřené i ve všední dny!

Vytvořeno: 3. 10. 2016 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková