Z ničeho k samostatné laboratorní práci

Štítky

Dr. Eva Fürstová strávila rok na Katolické univerzitě v Lovani ve vlámské části Belgie. Nedlouho poté získala Cenu Jana Hergeta za nejlepší přednášku na Vědecké konferenci. Jejím školitelem je prof. Pavel Dřevínek. Dvojrozhovor.

MUDr. Eva Fürstová vystudovala Všeobecné lékařství na 2. lékařské fakultě UK, studuje Ph.D. na Pediatrické klinice, věnuje se výzkumu cystické fibrózy, rok strávila na Stem Cell Institute na KU Leuven a je akademickou senátorkou. Jejím školitelem je prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph.D.


Hoe gaat je? Spreek je Nederlands?

Mám se dobře, ale holandsky nemluvím. A Belgičani by radši řekli vlámsky… Každopádně když mluví anglicky i postarší paní za pokladnou v supermarketu, tak si člověk bohatě vystačil s angličtinou.

S jakým záměrem jste do Lovaně vyjížděla a jaké jste tam měla kontakty?

Cíl byl poměrně jasný, odjížděla jsem prakticky s nulovou laboratorní zkušeností do přední evropské laboratoře zabývající se výzkumem cystické fibrózy pomocí intestinálních organoidů. Jela jsem se naučit kultivovat a vyšetřovat organoidy pacientů s cystickou fibrózou, abychom mohli takový projekt začít i v Praze. Stáž byla domluvená s profesorkou Kris de Boeckovou, teď už bývalou prezidentkou European Cystic Fibrosis Society, a vedoucí laboratoře doktorkou Anabelou Ramalhovou.

Jak stáž probíhala, co vás překvapilo a nač ráda vzpomínáte?

Full-time laboratorní práce prakticky od prvního dne, na tom asi nic speciálního nebylo. Ale úplně všechno pro mě bylo nové, ani nejsem schopná říct, jestli mě to teda nějak překvapovalo. Prostě jsem ty věci neznala a musela se je naučit. A to rychle. Neměla jsem moc tušení ani o základní laboratorní práci, což člověk nechce dát moc najevo, aby nebyl za úplného idiota. Takže fake it till you make it a za tři měsíce jsem sama měla na starosti provoz laboratoře. Určitě vzpomínám ráda na na lidi a na možnost chodit do práce, kdy chci, to už se mi na klinice nepoštěstí.

Kam vás lovaňská zkušenost posunula?

V práci jsem se posunula z nuly k samostatné laboratorní práci a taky vidím dost zásadní posun ve svém myšlení. Zažila jsem si nějaké principy a nebojím se teď více improvizovat. To by mě před rokem ani nenapadlo. Poprvé jsem vlastně žila úplně sama a ve městě, kde jsem neznala vůbec nic a nikoho, celý rok jsem skoro nepromluvila česky. Určitě jsem daleko vykročila ze své komfortní zóny a byla to velká výzva. Uvidím, nakolik jsem si vyjasnila svoje priority.

Obvykle když vyjedete ven, stáváte se kritičtější ke své mateřské instituci…

KU Leuven je určitě neskutečná univerzita, zázemí naší laboratoře bylo perfektní, je znát, že je tam spousta peněz, obří množství výzkumných skupin. Asi budou mít lepší systém, třeba doktorandů mají na KU Leuven zhruba o dva tisíce méně než u nás na Karlově univerzitě, přičemž celkový počet studentů je na Karlovce asi o deset tisíc menší, a stejně dělají lepší vědu. Divné, už tohle něco naznačuje…

Ale když člověk nakoukne víc pod pokličku, tak není všechno růžovější. Tuna byrokracie, vedení je stejně vždycky o lidech, a to nemusí být vždycky výhra. Ale třeba vybavení v Praze v laboratoři mám naprosto srovnatelné, v něčem možná i lepší. Jsem ráda zpátky.

Co jste podnikala mimo univerzitu?

Chodila cvičit. Skoro veškerý volný čas jsem trávila na crossfitu… Tam jsem si našla kamarády, takže i jiné další akce jsme podnikali spolu, byla to skvělá mezinárodní komunita. Ale také jsem trochu cestovala a ochutnávala belgické piva a tak.

Nějaké kulturní rozdíly, které vás zaujaly? Jezdila jste na kole?

Stravovací návyky Belgičanů! Bezedné hranolky a bezedná majonéza v jídelně na univerzitě. Tousťák s nutelou přikusují klidně k polévce. Bizarní kombinace. Všechny obchody zavírají v šest, na to jsem si hodně dlouho zvykala. Na kole tu jezdí prakticky všichni. I v šatech a lodičkách, s kufrem na kolečkách a tak podobně. Já jsem kolo měla chvíli, v půlce roku se mi rozbilo a pak už jsem si nové nepořídila. Ale Lovaň je maličká, všude člověk dojde pěšky do dvaceti minut, tak mě to ani moc netrápilo.

O čem byla ve zkratce vaše přednáška na Vědecké konferenci?

O personalizaci léčby u pacientů s cystickou fibrózou za použití intestinálních organoidů. Od pacientů trpících cystickou fibrózou jsme získali rektální biopsie, ze kterých jsme kultivovali de facto miniaturní modely střeva, organoidy, kde jsou vysoce exprimované CFTR iontové kanály: u pacientů s cystickou fibrózou nějakým způsobem alterované a nefunkční. A po inkubaci organoidů konkrétního pacienta s několika léky, které se zaměřují přímo na opravu nefunkčního CFTR, jsme pozorovali případnou obnovu funkce CFTR kanálů. Idea je pak taková, že na základě této in vitro analýzy léčebné odpovědi bychom mohli pacientům individuálně předepisovat léčbu. Prezentovala jsem průřezová data z běžícího belgického organoidového projektu a jeden případ korelace in vitro analýzy, předepsání terapie a následně klinického zlepšení. Což je stále poměrně vzácné srovnání, protože předepisovat tyto léky je značně problematické všude v Evropě, pokud pacienti nezapadají přesně do indikačních kritérií – jako je třeba typ jejich CFTR mutace. A to je v tuhle chvíli zhruba čtyřicet procent pacientů s cystickou fibrózou, a přitom i oni by mohli z léčby profitovat.

Jak jste se na ni připravovala?

Byla to moje první přednáška v životě, takže jsem byla pořádně nervózní. Samotnou prezentaci jsem konzultovala s profesorem Dřevínkem a doktorkou Doušovou. Moje vlastní příprava vypadala tak, že jsem se celou přednášku jednoduše naučila totálně nazpaměť.

Vidíte přímé spojení mezi svou lovaňskou zkušeností a oceněním?

Určitě, veškerou laboratorní práci jsem se naučila v Lovani, všechny vysledky jsou z mé práce tam, i moje angličtina je určitě lepší díky stáži. Bez výsledků bych nemohla nic prezentovat. Ale za vlastní tvorbou přednášky stojí spíš moje zkušenosti z Prahy: z fakulty, kliniky.

Co vás v dohlednu čeká?

Rozjet organoidový projekt v Praze a začít vyšetřovat české pacienty.


Prof. Pavel Dřevínek je přednostou Ústavu lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol.
Fotografie: FN Motol
Další fotografie na této stránce: Michal Hladík (2. LF)

Eva školí lovaňské doktorandy

Prof. Pavel Dřevínek a pohled školitele

Vaše doktorandka Eva Fürstová získala hlavní cenu Vědecké konference, přednášela na téma Investigation of in vitro treatment response to cftr modulators in patients with cystic fibrosis in a cross-sectional intestinal organoid study. Mohl byste zařadit její práci a doktorský projekt do kontextu své vlastní práce, zaměření vaší skupiny či pracoviště a výzkumu cystické fibrózy vůbec?

Téma cystické fibrózy má na naší fakultě a v naší nemocnici letitou tradici. Souvisí to samozřejmě s tím, že se zde nachází největší centrum péče o tyto pacienty v České republice, které je svou odbornou úrovní srovnatelné s ostatními centry západní Evropy. Nad rámec každodenní klinické péče se zapojuje do nejrůznějších mezinárodních výzkumných aktivit. Mně osobně jsou samozřejmě nejbližší aktivity mikrobiologické, ale výzkum na poli cystické fibrózy je tak obšírný a tak fascinující, že nakonec každé téma je lákavé. To byl i případ organoidů, které se jako téma k řešení dostaly do popředí v okamžiku nástupu éry kauzální léčby cystické fibrózy, u jejíhož zrodu jsme tak nějak stáli. S organoidy pracovali v Utrechtu, Lisabonu, Lovani... tak proč ne v Motole?

Cestičku k organoidům začala v roce 2016 prošlapávat dr. Tereza Doušová svou několikaměsíční stáží na univerzitě v Lisabonu. Tím se začala formovat nová pracovní skupina. Aby ovšem v téhle skupině nezůstala dr. Doušová sama, potřebovala entuziastického doktoranda, kterého jsme v osobě Evy našli.  

Eva strávila rok v Lovani na Stem Cell Institute. S jakým plánem jste ji tam vyslal a jak se plán vydařil?

Důvod stáže a její plán byl prostý: umožnit Evě absolvovat dlouhodobou zahraniční stáž na prestižním pracovišti, při které se naučí metodu práce s organoidy a zároveň si vytvoří úzkou pracovní vazbu na tamní tým. Jsem moc rád, že Eva téhle příležitosti bezvadně využila. To, že obstála na jedničku, se mi potvrdilo při rozhovoru s lékaři z Lovaně na březnovém mezinárodním mítinku. Přiznali, že Eva v lovaňské laboratoři školí a v práci zaučuje lovaňské doktorandy!

Stáž na KU Leuven proběhla za podpory dotačního programu
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_027/0008495.

Vytvořeno: 30. 4. 2019 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.