Ve druháku jsem pochopil, že pro chirurgii jsem moc dlouhý

Štítky
Skvělé hodnocení ve studentské anketě a titul Učitel roku za akademický rok 2016/2017 získali
prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D., RNDr. Eduard Kočárek, Ph.D., prof. MUDr. Miloslav Marel, CSc.,
prof. MUDr. David Kachlík, Ph.D., a PhDr. Šárka Tomová, Ph.D. et Ph.D.
Vyhlášení a předání diplomů proběhlo na plese 2. lékařské fakulty dne 10. března 2018.

Prof. Miloslav Marel, přednosta Pneumologické kliniky 2. LF UK a FN Motol, byl letos opět oceněn ve studentské anketě jako Učitel roku (tentokrát za rok 2017). Rozhovor s panem profesorem připravila Barbora Vyhnánková.


Pana profesora jsem zastihla na jedné z dlouhých motolských chodeb. Na moji žádost o rozhovor ohledně umístění v žebříčku nejlepších pedagogů s bodrostí sobě vlastní zvolal: „Ale já už rozhovor dával!“ (Rozhovor Adama Lázničky z března 2016 najdete zde.) Jelikož jsme ale zpovídali všechny ostatní letošní výherce ankety, ani pan profesor zvídavým otázkám neunikl, byť se tentokrát nesly v odlehčenějším duchu.

Těší vás opakované ocenění v anketě (a rozhovory s tím spojované)?
Ano. Moc. Nikdy nevím, jak to dopadne. Rozhovor na toto téma je druhý. To se dá vydržet.

Jste v povědomí fakulty zapsán jako nadšený hudebník. Zkusil jste někdy rozezpívat posluchárnu?
To mne těší. Jen si nejsem jist, jak na tom jsou studenti s hudebním sluchem, když mne považují za hudebníka. A s tou posluchárnou... to jistě ne, že bych  posluchárnu rozezpíval, ale jednou jsem se při přednášce skoro rozezpíval sám, když jsem se opakovaně „řečnicky“ ptal studentstva: „Čím to je? Čím to je?“ A pak jsem k tomu přidal: „...že dým z cigarety  stúpá...“, což měl být fór!

Kdy a proč jste se rozhodl pro svůj obor?
Pro svůj obor jsem se rozhodl, když jsem ve druháku pochopil, že pro chirurgii jsem moc dlouhý. Když tedy budu internistou, tak v nějakém „menším“ oboru. A jelikož můj tatík nevyndal cigaretu po celý život z úst, tak jsem se rozhodl pro plíce, abych byl třeba k užitku. Naštěstí se tyto obavy nenaplnily a táta se mi smál až do 87 let, kdy si potřetí (a naposledy) zlomil krček stehenní kosti.

Kolikrát jste se už praštil o futra? (úsměv)
Mockrát. Asi to má následky. Blbnu.

Byl jste někdy radši o hladu, než abyste překonal psí počasí cestou do jídelny?
Cesta z plicní kliniky do jídelny má asi 800 metrů. Zdolávám ji rád za každého počasí. Mnohdy to je jediná vzdálenost, kterou za den ujdu. Takže musím... a rád.

Vytvořeno: 18. 6. 2018 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková