První vystoupení plánujeme na Noci fakulty

Štítky

Jakub Lukáč z prvního ročníku přišel s nápadem založit na fakultě pěvecký sbor. Jak probíhají zkoušky? A kdy si můžeme sbor poslechnout? Ptal se Adam Láznička.


Jak se zrodil nápad založit sbor? S jakými ohlasy ses mezi studenty setkal?

Od mala jsem zpíval ve sboru v Českém Krumlově, a když jsem přišel do Prahy, pídil jsem se po zdejších možnostech. Zjistil jsem, že na fakultě žádný sbor není. Našel jsem sice nějakou starou zmínku o tom, že zkoušky byly, ale to bylo už opravdu před lety. Tak jsem si řekl, proč nezkusit něco takového založit? Bavil jsem se s několika lidmi, kterým také zpívání chybělo, a bylo mi jasné, že tu je nějaká základna lidí, kteří by do toho šli se mnou.

Diriguješ, doprovázíš a připravuješ noty sám? Jaký máte repertoár?

Ne – ano – ne. Určitě nediriguju, s tím nemám žádné zkušenosti. Naší dirigentkou je Verča Holcová, která byla první, která mě při myšlence na nový sbor napadla. Dlouho jsme spolu zpívali v Krumlově, kde její otec vede tamní sbor Medvíďata, navíc Verča nyní studuje v Praze sbormistrovství. No a Verča hned nadšeně nabídku přijala a zatím nám to s ní funguje skvěle. Co se týče doprovodu, tak zatím nemáme klavírní doprovod, od příštího týdne už budeme zkoušet v učebně s klavírem, takže je možné, že se to brzy změní. Většinu písní zpíváme a capella, případně se snažíme využít jiné možnosti – například já doprovázím na kytaru. Náš repertoár zatím není velký, jelikož fungujeme poměrně krátkou chvíli, ale i tak je různorodý. Máme v něm lidové písně, zpíváme i něco z populární hudby, a máme i jednu píseň, kterou zpívají samostatně ženské a mužské hlasy.

Kolik členů v současné době sbor má?

Abych pravdu řekl, na dotaz na počet členů je docela těžké odpovědět. Celkově je nás asi 40 až 50, ale na každou zkoušku chodí trochu jiný vzorek lidí, obvykle nás tam bývá kolem 30.

A jméno?

To bych zatím nerad prozrazoval, jelikož vznik názvu je v procesu. Možná použijeme některé vlastenecké prvky 2. lékařské fakulty jako „Motol“ nebo „pelikán“.

Pokud vím, tak ten prozatímní název ale žádný vlastenecký prvek v tomto slova smyslu neobsahuje...

Haha. Jak jsem říkal, sám sbor nediriguji, ale když jsem dělal takový prvotní nábor, tak jsem se snažil nalákat lidi, aby si šli sborové zpívání vyzkoušet. A v tu chvíli jsem vymyslel vlastně provizorní název skupiny na Facebooku – Pěvecký sbor Jaromíra Soukupa. Myslím, že to svůj účel splnilo, lidi to pobavilo a podpořilo to jejich zvědavost, aby se k nám na zkoušku šli podívat.

A konečně nejdůležitější otázka – kdy a kde se na vás můžeme těšit?

Naše první vystoupení plánujeme na Noci fakulty večer 11. dubna a druhé bude na koncertu Na vlnách inspirace, který proběhne 23. dubna. Závěrem bych ještě rád pozval i všechny další zájemce o zpěv, aby se v případě zájmu nebáli a přidali se do našich řad.

Vytvořeno: 29. 3. 2019 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková