Práce Barbory Krausové bodovala na International Medical Postgraduate Conference

Lékařská fakulta UK v Hradci Králové pořádá od roku 2005 každoročně mezinárodní konferenci studentů doktorských programů lékařských škol – International Medical Postgraduate Conference Hradec Kralove. Třetí místo letos získala Barbora Krausová z 2. lékařské fakulty s prací „NMDA receptor channel vestibule: site of action for inhibitory neurosteroids“.


International Medical Postgraduate Conference Hradec Kralove s podtitulem New Frontiers in the Research of Ph.D. Students je organizována pod záštitou rektora Univerzity Karlovy. V prvních ročnících se konference nazývaly Královéhradecké lékařské postgraduální dny. Každým rokem přibývají účastníci z mnoha evropských zemí – jak v řadách porotců, tak v řadách soutěžících studentů doktorských programů. Se vzrůstající prestiží konference stoupá i úroveň příspěvků. Barbora Krausová, studentka 4. ročníku  doktorského studia v oboru Neurovědy na 2. lékařské fakultě letos získala 3. místo s prací „NMDA receptor channel vestibule: site of action for inhibitory neurosteroids“ – česky „Vestibul iontového kanálu NMDA receptoru: Místo působení pro inhibiční neurosteroidy“.

Jaké studium jste absolvovala a na co se zaměřujete v průběhu doktorského studia ve své práci?
V současnosti jsem ve čtvrtém ročníku doktorského studia v oboru Neurovědy na 2. lékařské fakultě. Předchozí studium jsem absolvovala na Přírodovědecké fakultě UK v oboru Fyziologie živočichů, se zaměřením na Neurobiologii. Mám tedy blíže k základnímu výzkumu nežli ke klinické praxi. V rámci doktorského studia se pod vedením doc. Ladislava Vyklického na oddělení Buněčné neurofyziologie na Fyziologickém ústavu AV ČR věnuji interakci neurosteroidů s NMDA receptory.

O čem pojednává práce, za kterou jste v Hradci Králové získala cenu?

NMDA receptory jsou glutamátem aktivované iontové kanály, propustné pro vápník. Hrají klíčovou roli v procesu synaptické plasticity, a podílejí se tak na zprostředkování učení a paměti. Avšak jejich nadměrná aktivace zvýšenými hladinami glutamátu vede ke excitotoxické smrti neuronů, která se účastní patologie řady neurodegenerativních onemocnění, jako například Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby, a také akutních stavů, jako například ischemie. Jejich aktivita může být inhibována pomocí neurosteroidů, což jsou endogenní látky, produkované přímo nervovou tkání. V této práci se nám podařilo identifikovat konkrétní místo na NMDA receptoru, kde se tyto látky váží. Dané místo se nachází ve vnějším ústí iontového kanálu NMDA receptoru, které je přístupné až po aktivaci receptoru. Zároveň jsme tak objasnili mechanismus inhibičního působení neurosteroidů, který je tzv. use-dependentní a napěťově nezávislý, a predikuje jejich případný neuroprotektivní účinek. Ten byl již prokázán na zvířecích modelech lidských onemocnění, kde se zároveň ukázalo, že nevykazují vedlejší účinky jako jiné známé blokátory NMDA receptorů, například ketamin. Neurosteroidy jsou tedy slibnou skupinou blokátorů NMDA receptorů, a dané poznatky lze využít při vývoji látek s potenciálním terapeutickým využitím při léčbě chorob, spojených s dysfunkcí NMDA receptorů.

Letos na jaře jste získala i Cenu proděkana pro vědu a výzkum na fakultní Vědecké konferenci. Prozradíte nám recept na úspěch?

Ceny proděkana pro vědu a výzkum si velmi vážím. Na jejím základě jsem byla nominována na mezinárodní konferenci v Hradci Králové, kde jsem dostala příležitost prezentovat výsledky naší práce, a nakonec získala další ocenění. Nevím, zda mám recept na úspěch, spíše praktickou radu, a sice snažit se své sdělení co nejvíce zjednodušit, objasnit podstatu věci. Díky tomu se mi podařilo s přednáškou zaujmout a vysvětlit danou problematiku i lidem z naprosto odlišných oborů.

Vytvořeno: 21. 12. 2015 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková