Nevydržím v nečinném stavu

Štítky

V sobotu 14. května byl uveden nový Memorix histologie. Přečtěte si rozhovor s hlavním autorem dr. Janem Balkem, pořadatelem knihy dr. Radem Hudákem a blahopřejnou recenzi prof. Romana Kodeta, kmotra knihy.


S hlavním autorem Memorixu histologie Janem Balkem o seskupování informací a křtu jako přípravě histologického preparátu

MUDr. Jan Balko.
Fotografie na této straně:
Facebook akce
a archiv Rada Hudáka.

MUDr. Jan Balko je lékařem v Ústavu patologie a molekulární medicíny 2. LF UK v Praze. Je výtvarník a je hlavním autorem a grafikem Memorixu histologie a také hlavním grafikem Memorixu anatomie.


V sobotu 14. května jste pokřtili nový Memorix histologie. Jste s dílem spokojeni, co pro vás osobně znamená?

Myslím si, že mohu mluvit za všechny autory, když řeknu, že jsme s Memorixem histologie spokojeni. Dokonce jsme pětkrát odložili vydání, abychom vytvořili kvalitní knížku. Samozřejmě chybičky tam nějaké studenti jistě najdou, o pár z nich již víme, ale ty eliminujeme v dalším vydání. Většinou jde o drobnosti v sazbě, faktické informace kontrolovala téměř stovka autorů a recenzentů. Každopádně nikdy nelze vytvořit dokonalé, chyb prosté dílo. A to v žádném odvětví ani projektu.

Jak večer uvedení proběhl?

Věřím, že i na ostatní účastníky působil křest Memorixu histologie jako na mě – jako poklidná akce a příjemné završení dvou a půl roku práce. Celý večer byl komornější než předchozí křty knížek z edice memorixu, ale o to víc jsem si ho užil. Nejsem totiž velký řečník a užší kruh publika vítám. A úkol pokřtít nově vzniklou učebnici proběhl nadmíru hladce díky všem z našeho týmu a kmotru knížky, profesoru Kodetovi.

Samotný akt křtu knihy byl zorganizován netradičně coby příprava histologického preparátu, který jsme pro studenty připravili a nabarvili, aby ho následně mohli jakoby mikroskopickým rozborem nastudovat a objevit v něm krásy histologie.

Jak se lišila práce na druhé české knize z edice Memorix od první?
Prof. Roman Kodet, kmotr knihy.

V porovnání s Memorixem anatomie jde o dvě odlišné knížky, vyměnil se i prakticky celý autorský kolektiv. Nicméně na anatomii jsem také spolupracoval, a mohu tudíž oba počiny srovnat. Memorix histologie mi pak vychází jako mnohem náročnější dílko. Bylo totiž třeba nejdříve všechny informace seskupit dohromady, přizpůsobit je mezinárodnímu názvosloví a přijít s obrázky, které v hojném počtu nikdy nikde nebyly uvedeny. Vše v terénu obrovských kompromisů napříč českými a slovenskými histologickými ústavy a řadou odborníků z příbuzných oborů. Tvorba byla hektická, ale „z presovaného ovoce nejvíc šťávy“.

Jaké nové zkušenosti jste nabral, v čem jste se zdokonalil?

Spoustu převážně technických zkušeností jsme pobrali již během tvorby anatomické sestřičky, takže nyní jsme spíše brousili pověstný diamant. Každopádně co do odborné stránky jsem od svých spolupracovníků načerpal četné informace. Zejména během našich dlouhých diskusí, kdy jsme se snažili sesumírovat všechny poznatky a nacházeli nové neprobádané a nejednotné hlubiny histologie.

Jaké nejdůležitější připomínky k metodě výkladu, které jste obdrželi k Memorixu anatomie, jste uplatnili v přítomné knize?

Studenti byli celkově s andragogy zavedenou metodou strukturovaného memorix textu spokojeni, tak jsme ho zachovali. Přidali jsme jenom úvodní souvislé texty k nastínění problematiky na začátku každé kapitoly a pár novinek, jako třeba rozhodovací algoritmy k určování preparátů.

Přemýšlíte už o dalším projektu?

Já nevydržím v nečinném stavu. Kdybych chvíli nic nedělal, tak jsem přesvědčený, že bych asi vybuchl nebo tak něco. (smích) Vrhnu se hned na další projekty. Ať již na anglickou verzi a druhé vydání, tak i na vlastní výtvarné věci.


Zalistujte si on-line


Otázka pro dr. Rada Hudáka

Jaké další projekty uskutečnil a jaké další knihy vydal Memorix tým a jaké plánuje?

Když jsme v roce 2011 začínali s tvorbou Memorixu anatomie, bylo v jedenáctičlenném autorském a grafickém kolektivu osm studentů. Byli jsme mladí, naivní, ale hlavně odvážní. Nevěděli jsme, zda dokážeme napsat kvalitní učebnici a současně zvládat náročné zkoušky na medicíně. Přesto jsme se rozhodli riskovat. Dnes, tři roky od křtu prvního vydání, má Memorix anatomie již více než šest tisíc hrdých majitelů a jeho anglická verze Memorix Anatomy již atakuje hranici patnácti set prodaných kusů v České republice.

Anglický Memorix jsme dokonce hned po vydání v září 2015 prezentovali na mezinárodní anatomické konferenci 7th ISCAA (International Symposium of Clinical and Applied Anatomy). Zájem o naši knihu nás velmi mile překvapil, protože nás oslovilo jedenáct světových anatomů, kteří by rádi přeložili Memorix anatomie do jejich jazyka. Největší zájem byl z Evropy, ale také z Argentiny a Jižní Koreje. Již jsou podepsané smlouvy na překlad knihy do polštiny a italštiny a anglická verze se bude kromě Polska a Itálie brzy jistě prodávat i v Albánii, Kosovu a Černé Hoře. Kromě tvorby a exportu knížek jsme se pustili i do dalších projektů, které studentům zefektivní studium. Brněnský Memorix tým pod vedením MUDr. Marka Černého se spojil s programátory ze skupiny Adaptive learning a společně vytvořili webovou aplikaci Anatom.cz, která pracuje s tzv. prediktivním modelem. Aplikace využívá uložené odpovědi od všech uživatelů, aby následně každému studentovi vybrala optimální otázky pro jeho efektivní opakování. Během několika měsíců jsme v aplikaci zaznamenali již skoro 700 tisíc odpovědí. Dále pod vedením naší studentky 3. ročníku Ester Bartlové tvoříme mobilní aplikaci na procvičování anatomie, která by měla být dostupná od podzimu 2016. Poslední projekt vzniká pod taktovkou studenta 2. ročníku Petra Magica. Jedná se o první online anatomický slovník (http://www.slovnik.memorix.cz) na světě, který bude obsahovat všechny oficiální anatomické termíny v několika jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Všechny nové příležitosti bereme jako další výzvu, jelikož jsme pořád mladí, naivní, ale hlavně odvážní. A to samé přejeme i vám. Více informací o Memorix knihách a projektech na www.memorix.cz.

 


Recenze prof. Romana Kodeta

Kolektiv autorů, grafiků a dalších specialistů, z nichž na čelném místě je MUDr. Jan Balko jako hlavní autor, se pustil do nelehké práce na učebnici histologie – Memorixu Histologie. Tato kniha byla logicky zamýšlena jako protějšek k úspěšnému Memorix Anatomie (R. Hudák a spol.). R. Hudák se na vydání Memorixu Histologie podílel jako editor a jeho zkušenosti napomohly k tomu, že dílo se rodilo poměrně rychle, byť autoři uvádějí, že vydání několikrát odsouvali. Kniha je mimořádně zdařilá. Textová a obrazová dokumentace mají na rozdíl od mnoha jiných učebnic stejnou váhu a prostor pro obrázky je nevšedně rozsáhlý. To je velká přednost díla. Dr. Balko je výtvarně velice nadaný a všichni uživatelé učebnice to ocení, až si při podrobném studiu obrazovou dokumentaci vštípí do paměti.

Být kmotrem tak pěkné učebnice je úžasný zážitek, zejména když je scénář křtu knihy dokonale připraven a má smysl pro humor a nadsázku. Křest nebyl proveden, jak tomu někdy bývá, sklenkou šampaňského, a tedy fixací učebnice etanolem (stejně by byl moc naředěný), ale svazek několika výtisků jsme nejprve „fixovali“ rychlým zmrazením jako peroperační bioptické vyšetření, a pak jsme jej „histologicky“ nakrájeli a „řezy“ jsme umístili na podložní sklíčka a obarvili postupně v lázni hematoxylinu (převážně jaderné barvivo) a následně v lázni eosinu (barvitelnost byla převážně cytoplazmatická).

Při křtu je kromě posvěcení vždy též podstatný výběr jména. Žádné křestní jméno však učebnici nesluší lépe než to, které je samo názvem knihy. Příjmení je jasné, je to rodina Memorixů, za kterou lze imaginárně považovat celý kolektiv, který se podílel na zrodu obou knih. Memorixové mají dvě dcery. Ta první se jmenuje Anatomie. Ta druhá má od 14. května tohoto roku v křestním listu jméno Histologie.

O „novorozenou dívku“ Histologii je třeba dále pečovat a vychovávat ji. Jak se na učebnici patří, čerpáním znalostí z jejích textů a z obrazové dokumentace, procvičováním důležitých otázek, které autoři neopomněli ke každé kapitole doplnit. Až bude každý hřbet a každá strana nést stopy studentských rukou, pak učebnice vstoupí do zralého věku. Knihu budou mít rádi nejen studenti medicíny, ale i další specializace v medicíně, protože tvoří nedílnou součást pohledu na buňky, složení tkání a orgánů. Nechť posoudí sami studenti a poskytnou zpětnou vazbu autorům k dalším vydáním této mimořádné knihy.

R. Kodet

Vytvořeno: 30. 5. 2016 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.