Nekonečné množství otázek k procvičování

Štítky

Studentka 4. ročníku Ester Bartl je iniciátorkou a hlavní organizátorkou vzdělávací mobilní aplikace Memorix Anatomy QUIZ. Přečtěte si rozhovor o aplikaci a jejím vzniku.


Co je Memorix Anatomy QUIZ a k čemu slouží?

Je to mobilní vzdělávací aplikace, která vznikla na základě úspěšné knihy Memorix anatomie.
Hlavním cílem je nabídnout studentům zábavnou formu učení i opakování tak náročného předmětu, jako je anatomie. Obrovskou výhodou je, že aplikace funguje offline, takže se z ní dá opakovat kdekoliv a kdykoliv.

Aplikace nabízí téměř nekonečné množství otázek k procvičování ve formě kartiček, multiple-choice otázek a formou identifikování struktur na obrázcích. Aplikaci lze stáhnout zdarma ve „Free“ verzi, která obsahuje plnou databázi otázek z kapitol Obecná anatomie a Kostra a k tomu přibližně deset procent obsahu z ostatních kapitol. „Premium“ verze nabízí studentům více než patnáct tisíc otázek z celé anatomie, tedy desetkrát více otázek na základní, detailní a klinickou anatomii, než se nachází ve „Free“ verzi.

Kde se dá získat?

Zájemci si můžou aplikaci stáhnout do zařízení se systémem Android na Google Play. Verzi iOS plánujeme spustit na podzim tohoto roku.

Jak jste přišli na tento nápad?

Už na gymnáziu jsem se zajímala o mobilní výukové aplikace. Nejprve mi dělaly společníka hlavně při cestě do školy, kdy jsem se snažila nějak využít čas, a tohle byla taková zábavná forma.

Líbí se mi, že díky nim člověk může efektivně využít čas při cestě autobusem, čekání na výtah nebo kdykoliv, kdy není co dělat.

Začínala jsem s aplikací AnyMemo, a následně jsem objevila Quizlet. Quizlet má výhodu v tom, že funguje jak na mobilu, tak na počítači. Nejprve jsem se tam učila hlavně cizí jazyky, ale v maturitním ročníku jsem se z toho učila už skoro všechno. V tomto systému jsem pokračovala i v prvním ročníku a vytvořila jsem na Quizletu spoustu materiálu pro učení a opakování anatomie. A v té době mě napadlo, že by bylo fajn, poskytnout tyto materiály v nějaké oficiální podobě pro všechny. Doktor Radovan Hudák byl první člověk, za kterým jsem s tímto nápadem šla, a udělalo mi velkou radost, že měl o takový projekt zájem.

Jak dlouho trval vývoj a co to obnášelo?

Vývoj samotné aplikace trval od první schůzky s programátory asi půl roku. Avšak tvorba samotných otázek trvala asi tři roky. Obnášelo to hlavně spoustu volného času, kterého nebylo dostatek hlavně ve třetím ročníku, a proto aplikace vyšla až teď.

Kdo všechno se na tom podílel?

Podíleli se na tom hlavně studenti medicíny z Druhé lékařské, ale i z jiných fakult v Česku i na Slovensku. Kromě mediků i lékaři a studenti psychologie nebo antropologie. A samozřejmě tým z AppMine, který samotnou aplikaci naprogramoval. Konkrétně CEO Tomáš Neumann, projektový manažer Martin Seidl a programátor Marek Haubert. Tímto bych ráda všem poděkovala za spolupráci a velké díky patří jak spoluorganizátorovi doktoru Hudákovi, tak i všem, kteří nám pomohli s tvorbou a kontrolou otázek.

Tvůrci otázek: Ester Bartl, MUDr. Radovan Hudák, Jaroslav Fábik, Tony Nguyen, Martina Pařízková, Adam Haken, Peter Ďurec, Helena Chmelařová, Edita Zvonková, René Novysedlák, Jana Holásková, Petr Kala, Alena Stolínová, Tony Haluza, Emerson Monteiro, Lucia Leláková, Kryštof Prášil, Václav Novák

Anatomičtí recenzenti: MUDr. Radovan Hudák, prof. MUDr. David Kachlík, Ph.D., MUDr. Jan Novák, MUDr. Ondra Volný, MUDr. Ladislav Douda, MUDr. Matej Halaj

Studentští recenzenti: Ester Bartl, Eva Šafránková, Lucie Šťovíčková, Helena Chmelařová, Tony Nguyen, Adam Haken, Kateřina Jindrová, Alena Stolínová, Petr Kala, Ema Kalenská, Jana Holásková, Tereza Sladkovská, Nikol Gabrielová, Martina Procházková, Johanka Mazánková, Monika Vitteková, Šimon Vodička, Barbora Břízová, Jiří Lorenc, Michal Sisák, Zuzana Burešová, Branislav Chudiak, Emerson Leonardo Monteiro, Dana Hatoňová

Jaké máte ohlasy?

Aplikaci si nainstalovalo za první dva týdny více než 770 studentů. A na Google Play máme samá výborná hodnocení a pozitivní slovní komentáře. Taktéž od studentů prvního ročníku naší fakulty slyšíme, že se jim aplikace líbí a pomáhá jim při opakování před zkouškou z anatomie.

Co plánujete dál?

Na podzim plánujeme zveřejnit anglickou databázi otázek a zprovoznit již zmiňovanou iOS verzi aplikace. Máme také spoustu nápadů na nové funkce. Rádi bychom do aplikace přidali detailnější statistiky, ale i vytvořili možnost spustit stejný test mezi více studenty a umožnit jim porovnat svoje výsledky mezi sebou, s jinými studenty či fakultami. Doufáme, že tím vzbudíme ve studentech soutěživost a procvičování anatomie pro ně bude ještě zábavnější. Rozvoj určitě záleží i na samotných studentech.

Studenti můžou své návrhy posílat buď přímo přes aplikaci, nebo na autorčin e-mail @email.

Vytvořeno: 15. 6. 2017 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.