Mladí pediatři z 2. LF získali ocenění

Na kongresu České pediatrické společnosti ČLS JEP se o první místo v soutěži o Cenu ČPS pro pediatra do 35 let za nejlepší vědeckou publikaci 2014–2015 podělili dr. Klára Roženková a dr. Ondřej Souček. S oběma přinášíme krátký rozhovor.


MUDr. Klára Roženková,
Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol

Za jakou práci jste ocenění získala? Zabýváte se vrozeným hyperinzulinismem; na čem konkrétně momentálně pracujete?

Ocenění jsem získala za publikaci „High incidence of heterozygous ABCC8 and HNF1A mutations in Czech patients with congenital hyperinsulinism“, která vyšla v prosinci loňského roku v časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (viz Publikační okénko zde). V současné době pracuji především na splnění všech podmínek, abych v průběhu příštího roku mohla obhájit titul Ph.D. Pracuji tedy na přípravě dalších publikací, připravuji se na státní doktorskou zkoušku a začínám psát disertační práci.

V roce 2015 jste získala Cenu Alberta Schweitzera za lékařství, jejíž součástí byla i stáž ve Francii. Podařilo se vám vycestovat?

Vycestovat se mi podařilo v červnu tohoto roku. Strávila jsem jeden měsíc v molekulárně genetické laboratoři prof. Christiane Bellanné-Chantelot v Paříži, která patří ke světové špičce v diagnostice MODY diabetu. Během pobytu jsem se seznámila s rutinním genetickým vyšetřením MODY diabetu pomocí sekvenování nové generace. Tyto zkušenosti bych v budoucnu ráda využila pro případné zavedení stejné metody v naší laboratoři.

V jakém poměru se věnujete vědě a klinické medicíně a co vás na vaší práci nejvíce těší?

Svůj čas se snažím mezi vědu a klinickou medicínu rozdělit rovným dílem. Ne vždy se mi to ale daří, především v poslední době se věnuji spíše klinické medicíně. A nejvíce mě na mojí práci baví, že ač se zdá vědecký výzkum a klinika vzdálená, relativně se mi daří oboje propojit a načerpané poznatky ve vědě použít v klinice a naopak.


MUDr. Ondřej Souček, Ph.D.,
Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol

Za jakou práci jste ocenění získal? Zabýváte se problematikou osteoporózy u dívek s Turnerovým syndromem; na čem konkrétně momentálně pracujete?

Česká pediatrická společnost ČLS JEP v rámci soutěže pro první autory původních publikací v zahraničních impaktovaných časopisech, kterým je méně než 35 let, ocenila mou práci týkající se hodnocení svalově-kostní jednotky u dívek s Turnerovým syndromem „The muscle-bone interaction in Turner syndrome“. Článek navazuje na naše předchozí publikace zaměřující se na diagnostiku osteoporózy a sarkopenie u těchto pacientek (viz Publikační okénko zde).

Díky dotaci MŠMT v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) můžeme nyní naše hypotézy, které vyplynuly z klinických studií, ověřit ve velmi moderně vybavené Laboratoři Věry Vávrové. Kromě klinických studií se tedy nyní nově zabývám i bazálním a translačním výzkumem zaměřeným na prevenci sekundární osteoporózy a poruch růstu vyvolaných glukokortikoidy.

Rok a půl jste stážoval na Karolinska Instituted ve Švédsku. Co vám tato zkušenost dala?

Karolinska Institutet ve Stockholmu je po dvou nejznámějších britských univerzitách nejproduktivnější institucí v biomedicínském výzkumu a terapii v Evropě. Má postdoktorská stáž, která byla financovaná grantem Evropské společnosti dětské endokrinologie, mi přinesla znalost experimentálních metod, které nyní mohu využít v již zmíněné nové laboratoři, prohloubila mou zvídavost, zprostředkovala nové profesní i osobní vztahy, a také rozšířila mé obzory v sociálních a politických otázkách.

V jakém poměru se věnujete vědě a klinické medicíně a co vás na vaší práci nejvíce baví nebo těší?

Pro mě jsou oba tyto aspekty medicíny neodlučitelné a jsem moc rád lékařem FNM i vědeckým pracovníkem 2. LF. Skloubit klinickou práci s vědou je však poměrně náročný proces, který je dílem závislý na osobní toleranci zátěže, ale také na pracovních podmínkách. Řekl bych, že ty podmínky mám nyní velmi dobré.

Vytvořeno: 7. 11. 2016 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková