Medicína musí být dělaná hlavně pro lidi

Štítky

Student 5. ročníku Všeobecného lékařství David Fetecau spoluvytvořil a uskutečnil úspěšný projekt Medicína pro lidi. Přednášky, které spolu s kolegyní pronesl veřejně, vycházejí v časopise Moje zdraví. Rozhovor.


Co je projekt Medicína pro lidi?

Je to jednoduché: přednášky studentů lékařských fakult pro veřejnost o tom nejdůležitějším. Když jsme s Veronikou Krajčovou z První lékařské Medicínu pro lidi tvořili, byly pro nás zásadní dvě věci. Jednak jsme chtěli přátelskou formou předat lidem velmi stručný náhled do určitých oblastí lidského těla a chtěli jsme to udělat tak, aby tomu porozumělo i malé dítě, které by třeba na naši přednášku jen zabloudilo. A za druhé jsme chtěli upozornit na civilizační choroby, které velmi úzce souvisejí s nejčastějšími příčinami úmrtí v Česku. Kdyby se tyto choroby dostaly do většího povědomí, mohlo by to mít velký dopad na zdraví celé společnosti. A my jsme doufali, že bychom mohli v tomto ohledu být jednou z vystřelených světlic.

Fotografie na této stránce: Archiv redakce Moje zdraví
Jak vás to napadlo? 

Ten nápad se mi v hlavě honil už dlouho. Opravdu to může mít smysl, určitě matematicky. Pak jsem se o tom zmínil před tátou, a ten mi říká: „To je zajímavý, na něco takovýho bych se přišel podívat!“ A to byl asi ten impuls. Zavolal jsem Veronice, všechno jí řekl, a ona že jde do toho. To bylo asi před sedmi měsíci.

Kdo všechno se na projektu podílel?

Nakonec mnohem víc lidí, než jsem původně čekal. Hodně nám pomohl časopis Moje zdraví, čehož si opravdu hodně vážím. Málokdo věnuje pozornost něčemu, co by fungovat třeba mohlo, a paní šéfredaktorka nám tu pozornost věnovala. Krom propagace v časopise byla právě důvěra lidí velkou podporou. Dále nám pomohlo Společenské centrum Bethany, které nám poskytlo úžasné prostory, firma Synlab, která nám vytiskla letáky, Praha 4, několik dalších časopisů a novin a tak dále. Na webových stránkách máme těch sponzorů vypsaných víc. Přednášky byly hlavně v režii Veroniky, mé a mého bývalého spolužáka Standy Kolbacha.

Jaká je vaše zkušenost z veřejných přednášek?

Rozhodně dobrá. Pokud jde o veřejné přednášky, tak jsem nikdy příliš trémista nebyl. Jednoho jsem se teda u každé svojí přednášky bál, a to že bych v nějaké řadě zahlédl tvář nějakého svého vyučujícího. Vždy jsem se ale uklidňoval, že jsou všichni určitě až moc zaneprázdněni na to, aby si šli jen tak z legrace poslechnout nějakýho čtvrťáka.

Čím projekt prospěl vám jako studentu medicíny?

Pochopil jsem, že člověk se prostě o prevenci svojí choroby začne zajímat, až když svoji chorobu vyvine. Napadlo mě, že kdybych měl někdy vlastní ordinaci či kliniku, dal by se tak šetřit čas. Pacientovi řeknete pár základních informací o jeho nemoci, a pokud by ho to zajímalo hlouběji, ať se zastaví na přednášce, kde získá hlubší náhled. Samozřejmě to nejde takto dělat u každé nemoci, ale když tři čtvrtiny vašich pacientů tvoří třeba diabetici, myslím, že to stojí za zvážení. Lidé pak spolu o své nemoci mohou mluvit a to je obrovská přidaná hodnota, protože si můžou předávat zkušenosti. A to člověka hlavně zajímá: Budu s tím moci normálně žít, nebo ne?

Jak se jako medik profilujete?

Ortopedie se mi vždy líbila a u nás na fakultě jsem se do ní díky všem těm lidem tam opravdu zapálil ještě víc.

Bude mít projekt nějaké pokračování?

To už žel asi ne. Ne snad proto, že by neměl úspěch, ale já jsem teď na Erasmu, příští rok budu státnicovat a Veronika zas státnicuje letos, takže už k tomu vůbec není prostor. Kdyby se do toho ale někdo chtěl pustit po nás, rádi mu poskytneme kontakty a podobně. Nakonec Medicína pro lidi musí být dělaná hlavně pro lidi.


Seriál Medicína pro lidi vychází v časopisu Moje zdraví od února 2019, dosud vyšly čtyři díly.

Vytvořeno: 7. 5. 2019 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.