Jak volit volitelné předměty

Štítky

V akademickém roce 2016/2017 bude zápis volitelných předmětů probíhat pro všechny studenty stejně, bez ohledu na prospěch. Proč se po několika letech mění systém, v němž se přihlíželo k průměru známek, vysvětluje prof. Roman Kodet, proděkan pro studium.


NEPŘEHLÉDNĚTE! Zápis volitelných předmětů na 2. lékařské fakultě pro vlastní studenty bude spuštěn v sobotu 17. září ve 12 hodin a potrvá do 2. října 2016 do 23.59.

Jak doposud výběr volitelných předmětů probíhal?

Systém zvýhodněného zápisu podle známkového průměru fungoval dobře několik let, ale stejně dobře předtím fungoval zápis i bez této podmínky.  Student má povinně šest volitelných předmětů po třech kreditech za obor. Bez absolvování volitelných předmětů na konci studia nenaplní 360 kreditů, a nemohl by tedy studium ukončit.

Proč jste se rozhodli přistoupit letos ke změně a spustit zápis volitelných předmětů pro všechny studenty stejně, bez ohledu na průměr?

Student má mít podle mne u volitelných oborů právo na svobodnou volbu. Jedinou jasně danou restrikcí pro zapsání volitelného předmětu je absolvování části výuky, například preklinických oborů nebo části oborů klinických tak, aby problematice volitelného předmětu student rozuměl. To je otázka stanovení požadavků každého pracoviště. Z mého pohledu není systém přihlašování podle výsledků dosavadního studia paušálně aplikovatelný, protože vzniká lehký podtext nerovného přístupu a u povinného, byť volitelného, předmětu by neměl být globálně stanovenou podmínkou. To však nevylučuje dodatečné podmínky jednotlivého pracoviště, například pokud jde o nároky na předchozí výsledky studia nebo na vstupní test a podobně. Pracovištím fakulta dává značnou volnost jak v nabídce volitelných předmětů, tak v určení jejich náplně a rovněž v podmínkách pro uchazeče o volitelný předmět.

Studenti s lepšími studijními výsledky už v letošním akademickém roce nebudou mít možnost přednostního výběru volitelných předmětů. Tento způsob jejich zvýhodnění se tedy podle vás neosvědčil?

Otázka předchozího studijního průměru mi přišla zavádějící. Když bych to přeložil po svém, pak bychom nedovolili přihlásit se na zkoušku z patologie studentům s trojkou z histologie dříve než v září, nebo až by byli přihlášeni jedničkáři? Myslím si, že například v laboratořích se mohou uplatnit i studenti s horším průměrem, záleží na jejich motivaci a chuti volitelný předmět absolvovat. Známky nejsou vždy odrazem manuální dovednosti, která je u řady volitelných předmětů vítaná. Otázku jsme projednali s děkanem prof. Komárkem, který s návrhem souhlasil.

Chystají se v souvislosti s volitelnými předměty nějaké další změny nebo novinky?

Doporučuju projít si nabídku fakultních pracovišť, která se rok od roku mírně mění na  základě zkušeností s předchozími ročníky. Pokud si student předmět již zapíše, je jeho participace považována za závaznou. Pokud chce svůj zápis zrušit, považoval bych za přirozenou věc se z předmětu omluvit na příslušeném pracovišti. Mohou se tak dodatečně zapsat další zájemci.

Kdy bude zápis spuštěn a jak mají studenti konkrétně postupovat?

Zápis volitelných předmětů pro zimní semestr akademického roku 2016/2017 bude probíhat v souladu s opatřením rektora č. 3/2016  a s opatřením děkana č. 10/2016 přímo v SISu formou tzv. předběžného zápisu (tj. elektronického přihlášení) v termínu od 17. září do 2. října 2016,  pro letní semestr akademického roku 2016/2017 pak v týdnu od 6. do 12. února 2017. Nezbytným druhým krokem je závazný zápis předmětu na Studijním oddělení s potvrzením v indexu v období od 10. října do 31. října 2016 na zimní semestr a od 6. února do 28. února 2017 na letní semestr.


Vše o konkrétní podobě zápisu volitelných předmětů naleznete zde.

Sylaby volitelných předmětů naleznete v SISu v modulu Předměty. Upozornění: V zeleném menu „Nastavení“ je nutné vybrat správný akademický rok.

Vytvořeno: 14. 9. 2016 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková