Už se nebojím mluvit španělsky

Štítky

Studentka 2. ročníku Všeobecného lékařství Anežka Marko strávila letní stáž v Chile na Universidad de Concepción. Píše esej a posílá fotografie.


Letošní srpen a část září jsem měla možnost, díky IFMSA, strávit v Chile. Byla jsem přidělena do laboratoře na Universidad de Concepción, která má nádherný kampus a na jejíž přírodovědecké fakultě v oddělení molekulární biologie se zabývají procesem regenerace kostí u žabek rodu Xenopus tropicalis.

V laboratoři jsem se setkala se skvělým týmem spolupracovníků (z Chile, ale i z Mexika) a vyzkoušela si mnoho laboratorních postupů a co práce v laboratoři obnáší. Myslím, že tato zkušenost je pro mě (ale i ostatní mediky, kteří mají možnost nahlédnout za dveře laboratoří) velmi důležitá. Čtyři týdny práce – a té bylo na mém pracovišti opravdu hodně – jsem si velmi užila a velmi oceňuji přístup mého tutora i ostatních, kteří byli ke mně vždy velmi přátelští a vstřícní zodpovědět jakékoli dotazy a vše vysvětlit.

Ke skvělému zážitku z Concepción přispěla velkým dílem také moje hostitelská rodina, ve které jsem se během stáže začala cítit opravdu jako další dítě a jejíž členové mi poskytli skvělé zázemí a splnili také roli mých kontaktních osob.

Během víkendů a po stáži jsem se snažila procestovat, co nejvíce se z Chile dalo. Byla jsem v severní Patagonii na vulkánech, prošla mnohé nádherné přírodní parky, viděla chilské pobřeží, Andy i nejsušší poušť světa Atacamu.

Chile bylo první jihoamerickou zemí, kterou jsem navštívila, a jistě nebude mou poslední. Získala jsem zkušenost s jejími obyvateli, kulturou, přírodou, a hlavně jazykem: díky stáži se už nebojím mluvit španělsky! Lidé tu jsou velmi vstřícní a nápomocní. Vím, že jsem neviděla všechno, ale i to málo bylo úžasné a Chile doporučuji i všem začínajícím cestovatelům.

Vytvořeno: 22. 10. 2018 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.