Studentský Albertov jako vzpomínka a výraz úcty historickým událostem – i letos se podařilo

Fotografie na této stránce: Videoreportáž UK.

Reportáž o připomínce 17. listopadu na tradičním místě píše Drahomír Kolenčík, organizátor a člen akademických senátů 2. lékařské fakulty a Univerzity Karlovy.


Vzpomínková akce Uctění památky 17. listopadu na Albertově se uskutečnila letos podruhé. Organizovali ji studentští senátoři akademického senátu Univerzity Karlovy spolu se studentskými spolky a byla součástí širší platformy Festival Svobody.

Univerzita si prostor na 17. listopad zarezervovala už na jaře; rektor i akademický senát věří, že Albertov by měl být tento den vyhrazen studentům jako vzpomínka a výraz úcty historickým událostem. Tento, stejně jako minulý rok se to podařilo; akci pokaždé uspořádali studentští senátoři a zástupci studentských spolků napříč univerzitou. Letos se na organizaci podíleli Michal Zima (PřF), Marcel Ladka (FSV), Sára Vidímová (FF), Michael Glogr (PF), Peter Korcsok (MFF), Tomáš Bederka (PedF) a Drahomír Kolenčík (2. LF).

První ostré přípravy programu a zázemí začaly už na začátku srpna, kdy se sedmičlenný tým sešel a začal probírat první návrhy. Od začátku bylo jasné, že model akce chceme spíš upravit než ho kompletně změnit. Opět jsme chtěli, aby hlavním bodem byly studentské aktivity a činnost studentských spolků, a to nejen z naší univerzity, ale z celé republiky.

V září a říjnu jsme získali řadu spolků, dobrovolníků a účinkujících. Vrchol programu, projevy rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, Masarykovy Univerzity Mikuláše Beka a studentských zástupců, jsme opět stanovili na poledne. Hlavní změna nastala v odpoledním programu. Vloni jsme se snažili vyplnit program vystoupením kapel na hlavním podiu a představením studentských spolků. Ačkoli jsme debaty zařadili pouze jako doplnění na večer, měly největší úspěch a letos jsme z nich udělali hlavní osu odpoledne.

Po projevech, které skončily před 13. hodinou, přednášel děkan Právnické fakulty Jan Kuklík na téma Studentská hnutí v minulosti a současnosti. Na něj navázala neformální debata Generace bez revoluce s hosty Emmou Smetanou (DVTV), Andreou Procházkovou (Respekt), Jankem Rubešem (Honest Guide a další pořady na Stream.cz) a Kovym (youtuber). Organizovali ji Mladí občané a tajemně nazvaná debata měla za cíl odkrýt vztah mladé generace k dnešním společenským změnám a jak do těchto změn můžou zasáhnout. Nesla se ve velmi uvolněné atmosféře a enormní zájem diváků se projevil tak, že kapacita posluchárny Přírodovědecké fakulty vůbec nestačila.

Emma Smetana se do programu následně zapojila ještě jednou, a to jako moderátorka velké debaty Kam dál s českým školstvím, na kterou byli pozváni zástupci všech nově zvolených stran. Nakonec se zúčastnili Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Petr Gazdík (STAN), Daniel Mazura (Piráti), Karel Rais (ANO), Petr Pavlík (ČSSD), Martin Dlouhý (TOP 09). Vzhledem k politickému kontextu a nedávným protestům kvůli financování vysokých škol byla velmi zajímavá a vzrušující. Nechyběly ani bojovné vstupy rektora Zimy a nebyla nouze ani o zábavné momenty, které diváci odměnili smíchem a potleskem (například poslanec Rais vehementně tvrdil, že hnutí ANO není stranou jednoho muže).  Obecenstvo samozřejmě slyšelo staré evergreeny, že vzdělání je investicí do budoucna a že to je hlavní priorita. Hosté se i snažili hodnotit dnes již minulou vládu, hlavně díky přítomnosti pana Pavlíka, který pracoval jako politický náměstek na ministerstvu školství. Dvě hodiny uběhly velmi rychle a o sliby do blízké budoucnosti nebyla nouze.

Tak byl odpolední program zakončen, a následovalo pár kapel na hlavním podiu. Během večera se postupně vytratili i všichni návštěvníci, a tím byla událost Uctění památky 17. listopadu na Albertově zakončena.

Za organizační tým bych rád poděkoval všem dobrovolníkům a studentským spolkům, kteří nám pomáhali vytvořit tuto událost. Poděkování patří samozřejmě všem dalším podporovatelům, a v neposlední řádě i Univerzitě Karlově, která celou akci podpořila finančně. Děkujeme!

Vytvořeno: 11. 12. 2017 / Upraveno: 9. 1. 2018 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.