Stáž, která dalece předčila má očekávání

Editor webu 2. lékařské fakulty Mgr. Petr Andreas, Ph.D., strávil na přelomu listopadu a prosince týden a půl v Oddělení komunikace a marketingu na Northumbria University v Newcastlu. Přečtěte si esej, kterou napsal o svých zkušenostech a zážitcích.


Před odjezdem

Petr Andreas. Fotografie: Alejandra Vicencio, Northumbria University.

Oddělení komunikace děkanátu 2. lékařské fakulty vzniklo před dvěma lety, a je tedy stále velmi mladé; proto jsem se rozhodl usilovat o to, abych mohl vyjet na školicí zahraniční stáž podporovanou programem Erasmus+ a přiučit se něčemu od profesionálů, kteří se řemeslu věnují dlouhá léta.

Northumbria University se ocitla v mém užším výběru, protože se nachází ve Spojeném království (abych se domluvil), spolupracuje s Karlovou univerzitou, vyučuje lékařské obory, má skvělou webovou prezentaci a – co vůbec není nedůležité – pracují na ní milí lidé, ochotní mne hostit a připravit obsáhlý program.

Po prvním kontaktu se vstřícnou koordinátorkou Erasmu+ na Northumbrii jsem se pustil do vybavování řady dokumentů, které byly pro mé kolegy nové, proto jsem ocenil pomoc fakultní, a především rektorátní koordinátorky. Vzdělávací pobyty zaměstnanců Erasmus+ je nutno vyřizovat ve dvou liniích: vlastní erasmovské a fakultní (služební cesta), které jsou na sobě do značné míry nezávislé.

Na stáži

Do Newcastlu jsem dorazil přímou leteckou linkou z Prahy. Bydlel jsem na kolejích přímo v campusu, asi tři minuty pěšky od budovy, kde jsem se školil.

Northumbria University patří mezi mladší univerzity a věnuje velké úsilí tomu, aby byl její marketing dokonalý, což bylo nadmíru zajímavé právě pro mne. Jen Oddělení komunikace a marketingu, v němž jsem stážoval, čítá na 120 lidí.

Northumbrijští kolegové mi připravili opravdu vydatný program. Každý den jsem trávil s jedním týmem v jedné buňce open-spejsu; dohromady jsem mluvil s celkem asi třicítkou lidí, kteří se na univerzitě starají o jednotlivé oblasti propagace a marketingu: web, brožury, absolventi, nábor, sociální média, rozhovory a reportáže; byl jsem se podívat na focení, v tiskárně, grafickém studiu, na poradách. Mluvil jsem se specialisty na vše, co se nějak týká mé pracovní náplně na 2. lékařské fakultě. Všichni byli velmi milí a trpělivě vysvětlovali svou denní práci. O to více mne potěšilo, když jsem mohl přispět s malou pomocí editora k zušlechtění univerzitního webu. Není divu, že z několika půlhodinových až hodinových rozhovorů denně mě večer řádně brněla hlava.

Po večerech jsem se procházel v centru města. Škoda že v severní Anglii se tak brzy stmívá; než jsem se dostal po práci k moři, viděl jsem z něj jen světla majáku a ropných plošin. Dominantou města je mohutný most přes řeku Thyne: osvětlený je mimořádně působivý.

Na samý závěr mého pobytu připadl univerzitní vánoční ples, Snow Ball, kterému bychom u nás řekli spíše diskotéka – pěkné zakončení pobytu s tancem a přátelskými rozhovory u cideru, nepočítám-li víkendové cestování po Skotsku.

Po návratu

Přínos mého pobytu naprosto předčil má očekávání. Přivezl jsem si třicet stran poznámek a množství propagačních tisků, fotografií a screenshotů a silný pocit, že jsem se profesně posunul značně kupředu.

Vzhledem k tomu, jak je zaměstnanecký program Erasmus+ přínosný, je škoda, že není příliš využíván. Doporučil bych takovou stáž každému, kdo se na univerzitě pouští do činnosti, která není v tuzemsku zavedená.

Vytvořeno: 27. 1. 2016 / Upraveno: 17. 1. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.