Neuron Impuls pro Zuzanu Libou

MUDr. Zuzana Libá, Ph.D., přebírá
symbolický šek od Martina Ducháčka,
jednoho z mecenášů NF Neuron

MUDr. Zuzana Libá, Ph.D., z Kliniky dětské neurologie 2. LF UK uspěla s projektem Cytokiny u autoimunitních onemocnění nervového systému a zařadila se mezi pět nadějných mladých vědců, kteří letos získali podporu od Nadačního fondu Neuron.

Během slavnostního večera ve čtvrtek 11. prosince převzala z rukou Martina Ducháčka, jednoho z mecenášů NF Neuron, symbolický šek na částku 960 tisíc korun. „Projekt je zaměřený na autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému, tedy různé druhy autoimunitních encefalitid a zánětů míchy a mozku na podkladě autoimunitního zánětu. A protože pracuji na Klinice dětské neurologie, tak bude věnovaný dětem s těmito onemocněními. Budeme sledovat cytokinový profil v mozkomíšním moku a séru našich pacientů,“ vysvětluje doktorka Libá, která úspěšně absolvovala doktorské studium z imunologie a má atestaci z pediatrie a dětské neurologie. „Na dětské neurologii pracuju od roku 2006 a propojení imunologie a neurologie mě zajímalo od začátku. Už před atestací jsem sbírala data, ale intenzivněji se problematikou zabývám posledních pět let,“ říká lékařka a doufá, že data, která se v rámci projektu podaří získat, přinesou informace pro ostatní dětské neurology nebo lékaře zabývající se onemocněním CNS na podkladě autoimunitního zánětu.  „Částku, kterou získávám na 3 roky, využiju z větší části na chemikálie a laboratorní materiál. Zhruba třetina pak půjde na propagaci výsledků, cestovné, tisk posterů, publikace a odměny pro spolupracovníky a pro mě,“ uvádí.

Jak těžké je skloubit vědu s úvazkem na klinice? „Dělám hlavně klinickou práci, na jejímž základě samozřejmě přicházejí otázky pro výzkum. Zdá se mi dobré oboje propojit, protože věda je tvůrčí, klinika je často hodně striktní, ve vědě člověk může uplatňovat nápady, které v klinice zatím úplně prosazovat nemůže, pokud za nimi nestojí dostatečně ověřená fakta,“ objasňuje mladá lékařka. Ocenění Neuron Impuls vnímá jako velký závazek. „Mým cílem je pracovat dobře, realizovat nápady a doufat, že výsledky budou užitečné, ale jestli všechno opravdu dopadne tak, jak jsem chtěla, to teď samozřejmě nevím a asi se tím nemůžu nechat znervózňovat, protože to by člověk do toho nemohl jít. Bylo by pro mě příjemnější, kdybychom tady spolu mluvily za tři roky, nějaká práce už byla udělaná a byla dobrá,“ dodává.

Vědecká rada Nadačního fondu Neuron vybere každý rok vítěze v oborech fyzika, chemie, matematika, medicína a společenské vědy, kteří na svůj výzkumný projekt získají každý až 1 milion korun. Od svého vzniku rozdělil fond již více než 20 milionů. „Zejména u mladých českých vědců se projevuje jistá skepse, která je zapříčiněna stavem státního financování vědy, proto je chceme i skrze Neuron Impulsy motivovat, aby svůj výzkum realizovali,” podotýká Monika Vondráková, ředitelka NF Neuron. Ve stejných oborech pak fond špičkovým vědcům uděluje Cenu Neuron za přínos světové vědě a nadějným vědcům Cenu Neuron pro mladé vědce, která je spojena s odměnou 250 000 Kč. V minulých letech toto ocenění získali z 2. lékařské fakulty prof. Radek Spíšekdoc. Jan Zuna. Podporu Neuron Impuls obdržel v roce 2012 dr. Přemysl Jiruška, který v té době působil v Ústavu patologické fyziologie 2. LF UK.

Prof. MUDr. Josef Veselka, CSc.,
předseda Správní rady a člen
Vědecké rady NF Neuron
na podporu vědy

2. lékařská fakulta je s NF Neuron spojena i prostřednictvím prof. Josefa Veselky, přednosty Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol, který je předsedou správní rady a garantem oboru medicína v rámci vědecké rady fondu, a zároveň jednou ze tří osobností, které stály v roce 2010 za vznikem fondu.

„Před pěti lety jsme se sešli s Monikou Vondrákovou – současnou ředitelkou Nadace – a dr. Karlem Janečkem a rozhodli se, že zkusíme založit nadaci, která by pomáhala české vědě. Zdálo se nám to smysluplné a je v tom také snaha zaplnit mediální prostor ušlechtilejší formou zpráv než je tomu v současnosti. Navíc grantový systém v ČR jsme považovali a považujeme stále za velmi žalostný. Dr. Janeček se za celý projekt postavil finančně a já jsem se ujal oboru medicína. Do Vědecké rady jsme posléze přizvali i prof. Jana Starého a prof. Vladimíra Tesaře, jejichž spolupráci si nemohu vynachválit.,“ objasňuje pozadí vzniku fondu prof. Veselka.

Špičkové a nadějné vědce fond podporuje nejen finančně, ale pomáhá jim také s komunikací jejich výzkumu směrem k veřejnosti. Prostřednictvím popularizace vědy chce Neuron pomáhat ke zvýšení priority a významu kvalitní vědy pro společnost a přispívat k celkovému zvýšení prestiže vědy v české společnosti. Zároveň nadace prostřednictvím podpory různých projektů, jako je např. Týden vědy a techniky, Dětská vědecká konference, Asociace mladých debrujárů, která pořádá vědomostní soutěže, nebo spolupráce v rámci projektu přírodovědci.cz, cílí i na děti a mládež. A postupně se objevili i další mecenáši, proto se v roce 2013 původní Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu transformoval na Nadační fond Neuron na podporu vědy.

„Vše financujeme ze soukromých peněz. Nejsme vázáni žádnými vztahy, oceněné vybíráme podle svého nejlepšího svědomí a snažíme se být maximálně objektivní,“ vysvětluje prof. Veselka. „Například když jsme letos vybírali ceny pro mladé vědce, šli jsme na to systematicky. Vzali jsme šest prestižních medicínských časopisů: Cell, Science, Nature, Lancet, JAMA a New England Journal of Medicine, a probrali jsme, kdo z České republiky v nich za poslední čtyři roky publikoval a zároveň pracuje v ČR s českým týmem. Tak jsme vybrali molekulárního genetika Petra Svobodu.“

Cenu Neuron za přínos světové vědě letos převzali např. plastický chirurg Bohdan Pomahač (za medicínu), jehož tým provedl před třemi lety první úplnou transplantaci tváře ve Spojených státech amerických, nebo prof. Ivo Babuška (za matematiku), který patří k zakladatelům světové výpočtové matematiky a který se podílel mimo jiné na propočtech výstavby orlické přehrady. „Jsou to lidé, kteří dosáhli ve svých oborech významných úspěchů a otiskli se tak do světové vědy. Posunuli výzkum kupředu a motivovali stovky lidí kolem sebe,” říká k letošnímu, v pořadí už 5. ročníku, prof. Veselka.

Vytvořeno: 17. 12. 2014 / Upraveno: 7. 8. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková