Nejcennější byla účast a nasazení studentů

O akci Uctění památky 17. listopadu na Albertově píše Drahomír Kolenčík, její spoluorganizátor a student 5. ročníku Všeobecného lékařství.


K letošnímu státnímu svátku se na Albertově konala akce Uctění památky 17. listopadu. Pořádala ji Univerzita Karlova, přesněji její studenti.

Plánovat se začalo již před několika měsíci, kdy si Univerzita Karlova rezervovala prostory Albertova, aby se mohla na místě konat studentská akce. Do organizování se mohli zapojit všichni její studenti, jak senátoři či zástupci spolků, tak jednotlivci. Organizační tým byl sestavován na konci června a od té doby jsme mohli začít pracovat na přípravách.

Ani jako koordinátoři jsme si zpočátku neuvědomovali, do jak velké akce se pouštíme. Menší práce se povedlo udělat už přes léto, ale samozřejmě největší nasazení nastalo začátkem září. Ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou jsme zajistili podium, oslovili jsme více než 25 spolků, aby se na akci prezentovaly, a v neposlední řadě jsme získali tři hlavní řečníky, rektora Univerzity Karlovy prof. Tomáše Zimu, rektora Masarykovy Univerzity doc. Mikuláše Beka a doc. Petra Pitharta, vedle kterých pak vystoupili i zástupci studentů.

Osobně jsem byl nejnadšenější z velmi vydařených debat od spolků Mladí občané (hosty byli bývalá ředitelka Akreditační komise prof. Vladimíra Dvořáková, novinář Jindřich Šídlo, politik a pedagog Daniel Kroupa a neurolog dr. Jan Stránský) a Common Law Society (hosty byli reportér Newsweeku Daniel Anýž, analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová a šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery). Ovšem tím, co se na celé akci nejvíce vydařilo, byla sama účast a nasazení studentů: Na místě ji pomohlo realizovat více než 50 dobrovolníků a činnost studentských spolků skoro celý den obětavě prezentovali jejich zástupci.

A výsledek? Za poslední dva týdny jsem přečetl spoustu textů, článků a diskusí o smyslu 17. listopadu a i projevy na místě vyznívaly ve smyslu, že my studenti se musíme postarat, aby hodnoty Sametové revoluce nebyly zapomenuty. Pokaždé, když to čtu anebo slyším, připadá mi to neuvěřitelně prázdné. Říkám si, co vlastně po mně chtějí jako po studentovi. Hájit hodnoty – napadá mě Charta 77, Sametová revoluce, ale jak toho mám dosáhnout já, jako jediný student?

Podle mého názoru není třeba se pouštět do hrdinských skutků. K naplnění odkazu 17. listopadu stačí, pokud se budeme snažit podobnými akcemi upozornit na to, co je pro nás důležité. Hodnoty 17. listopadu si čas od času můžeme připomenout tím, že půjdeme na demonstraci, budeme volit či uspořádáme podobnou akci. Myslím, že nejautentičtějším naplněním odkazu 17. listopadu nebyl rektor a jeho proslov, ale právě každý jeden dobrovolník.

Stejně tak to platí i u nás na fakultě. Nemusíme jako studenti vše změnit od základu. Zajímejme se o dění okolo sebe a nebojme se ozvat. I když jste letos nenašli čas 17. listopad oslavit, můžete stále naplnit jeho myšlenku. Stačí tak málo...

Drahomír Kolenčík,
spoluorganizátor Uctění památky 17. listopadu na Albertově

Vytvořeno: 24. 11. 2016 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.