Kultura odlišná, medicína stejná

Štítky

Student 3. ročníku Všeobecného lékařství Vojtěch Černý strávil letní stáž na lékařské fakultě a v univerzitní nemocnici Ajou University v jihokorejském Suwonu. Píše esej a posílá fotografie.


Vojtěch Černý. Fotografie: Archiv autora.

Červenec 2019 jsem strávil na klinické stáži v Korejské republice. Město Suwon, kde jsem pobýval, je domovem asi milionu a čtvrt obyvatel a nachází se 30 kilometrů jižně od Soulu. Je to krásné město s mnoha lesy a jezery, moderním okrajem a historickým centrem. Lidé jsou tu velice příjemní a ochotní. Domluvit se anglicky je tu však prakticky nemožné. Nebyl jsem moc překvapen, když jsem zjistil, že v místních obchodech prodávají pivo Pilsner Urquell a Kozel. Obecně Česká republika a vůbec celá Evropa je tu velice oblíbená a uznávaná. Korejské ženy se dokonce chtějí Evropankám přiblížit i svým vzhledem. Plastická operace očních víček je tu jednou z nejčastějších zákroků a světlý make-up a zahalování obličeje a paží před sluncem naprostou samozřejmostí. Co se týče stravování, kultury, zvyků, ale i architektury, Jižní Korea je od naší země velmi odlišná. Jako příklad může posloužit naprosto jiný systém počítání věku lidí. Podle našich pravidel je mi 22 let, ale podle korejských už 23 (místním novorozencům je rovnou jeden rok a vždy prvního ledna se připočítá další).

Celý měsíc jsem docházel na kliniku hrudní chirurgie, součást kliniky kardiovaskulární a hrudní chirurgie. Je to menší pracoviště o čtyřech lékařích a asi sedmi stech výkonech ročně. Ačkoliv je místní kultura natolik odlišná, tak medicína je, až na pár detailů, úplně stejná. Naše úroveň zdravotnictví a poskytované péče je s tou zdejší naprosto srovnatelná. Jediným rozdílem v Koreji je možná o něco dražší vybavení a častější využívání miniinvazivních technik. Místní pojišťovny nemají problém tak drahé výkony proplácet a navíc pacienti musejí část ceny hradit sami (většinou pět až dvacet procent, u robotických operaci hradí pacient dokonce celou částku). Téměř všechny plicní lobektomie, segmentektomie i wedge resekce se tu provádějí metodou VATS (video-assisted thoracoscopic surgery). Esophagektomie se tu ve spolupráci s všeobecným chirurgem provádí standardně rovněž miniinvazivně, a to jak břišní, tak i hrudní fáze operace. Jednoduché thymektomie operují dokonce ze single-port přístupu. K vidění jsou i operace robotickým systémem DaVinci nebo výkony NIVATS (non-intubated video-assisted thoracoscopic surgery). Celý tým lékařů se mi velmi ochotně věnoval. Nechávali mě asistovat a darovali mi pár učebnic. Také mě několikrát pozvali na oběd nebo na večeři.

Celkem nás v Suwonu bylo deset stážistů, užili jsme si spoustu společných aktivit a výletů. Společenský program připravený místními studenty byl bohatý a několikrát jsme navštívili i Soul a jeho nejvýznamnější památky. Stáž v Jižní Koreji rozhodně všem mohu doporučit.

Vytvořeno: 26. 7. 2019 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.