Zápisky ze senátu (24. 3. 2015)

Březnové zasedání akademického senátu zahájil prof. Milan Kvapil na novém pracovišti: přesídlili jsme do knihovny Interní kliniky (přístupné ze spojovací chodby uzlu C a D ve 4. patře). I toto zasedání mělo být v duchu voleb: v plánu byla volba druhého člena předsednictva z pedagogické komory a schválení nového člena vědecké rady fakulty.

První volba neproběhla úplně ideálně, nikdo z pedagogické komory neprojevil zájem o práci v předsednictvu AS a z důvodu nepřítomnosti tří kolegů se volba odložila na další zasedání.

Děkan prof. Komárek přednesl zprávy z děkanátu. Můžeme být pyšní, jaká se dělá na naší malé fakultě věda! Dosáhli jsme vynikajících výsledků v hodnocení excelence vědy. Více si můžete přečíst v článku prof. Trky zde.

Fakulta připravuje několik projektů do ESIF (Evropské strukturální a investiční fondy), v prvním projektu se pokusí získat peníze na dostavbu na Plzeňské (přední část Žížaly, v současnosti zde sídlí část Ústavu fyziologie a Dr. Voják), druhý projekt se bude týkat výstavby samostatné budovy děkanátu; Univerzita Karlova připravuje velký projekt zahrnující mimo jiné i zlepšování výuky, ze kterého bychom mohli případně také část čerpat.

Diskutovali jsme o možném vzniku Kliniky spondylochirurgie 2. LF; senát v zásadě není proti, ale je třeba znát více detailů ohledně výuky a financování, abychom mohli vyjádřit jasné stanovisko.

Děkan upozornil na Vědeckou konferenci, která se bude konat 22. a 23. dubna (informace zde).

Ilustrace: Adam Kalina

Dále bylo na řadě schválení prof. Josefa Veselky z Kardiologické kliniky do vědecké rady fakulty. Prof. Kvapil se vyjádřil, že by měl dostat přednost zástupce z Interní kliniky (která v současnosti nemá ve VR zastoupení). Děkan přislíbil, že v budoucnosti by na řadu přišla Interní klinika, a prof. Veselku jsme schválili poměrem hlasů 13 pro, 3 proti a 4 senátoři se zdrželi hlasování.

Velmi obsáhlým bodem bylo hodnocení výuky a pedagogů. Dr. Hudák a dr. Kohutiar se zabývají touto problematikou už delší dobu, připravili si podklady a sešli se s děkanem. Na senátu dr. Hudák prezentoval problematiku a výstupy ze schůzky, vše si můžete přečíst zde.

Následovala poměrně divoká diskuse a nakonec jsme se shodli na tom, že na této velmi široké oblasti je třeba pracovat v pedagogické komisi.

Závěrečným bodem programu bylo ustanovení senátních komisí. Komise by měly fungovat jako hlavní pracovní orgány, v nichž budeme řešit problémy, výuku, stáže, propagaci apod. Sluší se připomenout, že není třeba být senátor pro práci v komisi! Pokud by se chtěl aktivně zapojit kdokoliv z akademické obce fakulty, je pro to určitě prostor a neváhejte nás kontaktovat (kontakty zde).

Složení komisí najdete na webu fakulty zde. Letošní novinkou je komise pro mediální propagaci, myslíme si, že má fakulta v tomto ohledu ještě rezervy, a rádi bychom se této problematice věnovali i v senátu.

Na závěr připomínám, že další zasedání akademického senátu se bude konat ve středu 15. 4. 2015 od 14.30 opět v knihovně Interní kliniky, přístupné ze spojovací chodby mezi uzlem C a D ve 4. patře. Jednání akademického senátu jsou veřejná a členové akademické obce jsou samozřejmě zváni.

Eva Fürstová, místopředsedkyně akademického senátu 2. LF

Vytvořeno: 24. 3. 2015 / Upraveno: 29. 1. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.