Zápisky ze senátu (20. února 2019)

Minulý týden zasedal senát poprvé v novém složení... Píše Adam Láznička.


Minulý týden zasedal senát poprvé v novém složení, které, jak praví předpisy, vedl nejstarší člen senátu, prof. Škába. Ten ihned vyhlásil volby předsednictva. Na pozici předsedy kandidovali tři uchazeči: dosavadní předseda doc. Ondřej Hrušák, doc. Radan Keil a též dr. Milan Trojánek. Na pozici místopředsedy byl jediný kandidát: Ondřej Hubálek. Ve dvoukolové volbě, po několika přestávkách a diskusích, byl předsedou nakonec zvolen dr. Trojánek, místopředsedou Ondřej Hubálek. Členy předsednictva se stali doc. Keil a Barbora Prýmková. Všem zvoleným gratulujeme a těšíme se na další spolupráci. Vedení schůze se ujal nový předseda.

Slova se ujal děkan, který zmínil obsah několika schůzek, jichž se zúčastnil. Nejprve to byla schůzka děkanů lékařských fakult s ministrem zdravotnictví, která opět otevřela téma univerzitních nemocnic. Závěrem tohoto setkání bylo, že univerzitní nemocnice nejsou v současné době nutné. Další schůzka byla s náměstkem ministra dr. Dolečkem a týkala se výstavby naší multifunkční budovy, jejího financování atd.

Děkani jednali s předsedou zdravotnického výboru senátu o tom, zda se mají úvazky u fakult počítat do praxe pro kmen. Některé fakultní nemocnice totiž mají dáno, že lékař zde má např. 0,8 úvazek u nemocnice a 0,2 u fakulty, přestože se věnuje pouze lékařské činnosti. Závěrem schůzky bylo doporučení, aby se i tento úvazek započítával.

Děkan dále navrhl akademickému senátu schválit nového člena vědecké rady, prof. Petra Zunu, bývalého rektora ČVUT. Předseda ovšem tento návrh do programu nezařadil a rozhodl o jeho projednání na příštím zasedání. Na závěr děkan informoval o postupující výstavbě Žížaly a vypovězení nájemních smluv na budovy ČVUT na Plzeňské, jelikož všechny naše ústavy, které tu zatím sídlí, se do nové budovy přesunou.

Na závěr zasedání ještě doc. Maxová popsala způsob, jakým probíhá změna vnitřních předpisů fakulty, jelikož to není zrovna jednoduchá a rychlá záležitost, ale je zde několik kroků, které se musí dodržet. Tento výstup připravil půdu pro diskusi o změně volebního řádu, na niž ovšem již na tomto zasedání nedošlo. Snad příště!

V současné době se již ustavují nové komise senátu, které se jistě brzy pustí do práce. Příští zasedání proběhne 20. března, je pro veřejnost otevřené (jako všechna zasedání) a máte-li zájem, rádi vás na něm uvidíme.

S přáním úspěšného vstupu do nového semestru

Adam Láznička

Vytvořeno: 27. 2. 2019 / Upraveno: 26. 3. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.