Zápisky ze senátu (18. listopadu a 16. prosince 2015)

Zápisky z listopadového a prosincového zasedání píše místopředsedkyně akademického senátu 2. LF Eva Fürstová. Ilustroval Adam Kalina. Nejvíce času bylo na listopadovém jednání věnováno tématu přejmenování fakulty – odůvodnění přejmenování si můžete přečíst v příloze.


Tentokrát trochu se zpožděním píši dohromady zápisky z listopadového i prosincového zasedání akademického senátu. Na obou zasedáních jsme se rozhodně nenudili!

Úvodním bodem programu jsou tradičně zprávy z děkanátu v podání prof. Komárka. Informoval nás o pokračujících jednáních a pracích na výstavbě nové budovy v areálu na Plzeňské (už máme stavební povolení!) a doufejme, že nejpozději v červnu začne rekonstrukce poslucháren v Motole. Přijímací řízení pro příští akademický rok se proto chystá v areálu ČVUT.

Jistě není velkým překvapením, že v České republice je nedostatek ošetřovatelského personálu, a tak pan děkan ve spolupráci s dr. Jirkovským jednají o možnosti, že by tuto „mezeru“ mohli vyplnit medici naší fakulty. Měli by to jako brigádu ke studiu. Proběhlo i jednání s hlavní sestrou FN Motol, s přednosty a reakce byly pozitivní. Týkalo by se to studentů po 2. ročníku medicíny, absolvovali by zaškolení zdravotnickým pracovníkem a mohli by se zapojit do chodu oddělení.

Bylo třeba doplnit o jednoho člena vědeckou radu. Na návrh kolegia děkana byla schválena doc. RNDr. Běla Bendlová, CSc. Paní docentka je z Přírodovědecké fakulty a v současnosti vede Endokrinologický ústav v Praze.

Hlavním bodem listopadového zasedání bylo přejmenování fakulty. Diskuse o změně názvu „2. lékařská fakulta“ na „Lékařská fakulta Motol“ probíhají už dlouhých 25 let. V době, kdy jsme se z Fakulty dětského lékařství měli stát „všeobecným“, šla fakulta na rektorát s ideou, že chce být „Lékařská fakulta Motol“, bohužel bez úspěchu – dostali jsme „dvojku“. Snaha o změnu názvu tu byla i v dalších letech, Volební a jednací řád Univerzity Karlovy ale nebyl takovýmto změnám příznivě nakloněn a získat dostatečnou podporu 3/5 všech senátorů univerzity se prostě nepovedlo. Přišli jsme znovu s tímto návrhem, protože řád se změnil, stačí nadpoloviční většina senátorů univerzity, také sama Univerzita Karlova bude měnit název (z „Univerzita Karlova v Praze“ na „Univerzita Karlova“) a jednoduše věříme, že to má smysl. O tomhle tématu by se dalo sáhodlouze psát a diskutovat, přečtěte si proto prosím přiložený dokument, který vystihuje ty nejdůležitější myšlenky týkající se změny názvu.

O návrhu na změnu jsme hlasovali s cílovým počtem alespoň 2/3 fakultních senátorů a tuto změnu jsme 17 hlasy z 21 přítomných schválili. Co to pro nás teď znamená? Změnit název fakulty není v kompetencích fakultního senátu ani děkanátu a my jsme tímto vyjádřili podporu senátorům 2. lékařské fakulty, aby tento návrh přednesli akademickému senátu Univerzity Karlovy.

Nejdůležitější částí programu prosincového zasedání bylo schválení nového Dlouhodobého záměru fakulty, dokumentu, který určuje, jakým směrem by se fakulta chtěla (a měla) ubírat. K přečtení bude i na webových stránkách.

Možná jste si všimli, že děkanský den připadá letos na Velký pátek. Fakulta v tomhle trochu předběhla českou vládu, která z Velkého pátku udělala státní svátek, takže nás čeká ještě jeden den volna (a sportu) a děkanský den se přesune na jindy.

Drahomír Kolenčík se po vzoru Právnické fakulty UK zajímal o možnost vytisknout si platné potvrzení o studiu v místě bydliště. Právníci si dokázali vydobýt možnost vytisknout si potvrzení o studiu s digitálním podpisem na každém Czech POINTu v republice, fakulta už kontaktovala rektorát a zařizují se záležitosti ohledně digitálního podpisu pro naši fakultu. Takže se možná brzo dočkáme toho, že pro potvrzení nebudeme muset čekat frontu na studijním!

Posledním bodem, který chci v tomto díle zápisků zmínit, je anketa anglické paralelky o výuce. Studentský spolek AIMS připravil online průzkum, ze kterého vyplývá, že zahraniční studenti nejsou spokojeni s výukou. Jedním z hlavních problémů je úroveň angličtiny, ale rozhodně to není problém jediný. Snaha bude taková, že po podrobnějším vyhodnocení průzkumu jednotlivých předmětů půjdou zástupci AIMS a studentských senátorů oslovit přímo přednosty a garanty výuky s konkrétně formulovanými problémy a návrhy na jejich zlepšení. Podobnou anketu připravujeme i pro české studenty a budeme moc rádi, když ji také vyplníte (vše je ve fázi připrav a k dispozici bude online, odkaz pak najdete (nejen) na facebookových stránkách studentské komory akademického senátu (zde).

Na závěr bych chtěla připomenout, že příští setkání akademického senátu proběhne ve středu 20. ledna 2016 od 14.30 v knihovně Interní kliniky ve 4. patře. Všichni jste srdečně zváni.

Eva Fürstová, místopředsedkyně akademického senátu

Přílohy
Vytvořeno: 22. 12. 2015 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.