Za každý hlas sto korun…

Drahomír Kolenčík, místopředseda studentské komory akademického senátu 2. lékařské fakulty, zve k senátním volbám a přibližuje úlohu akademického senátu. První kolo voleb se uskuteční ve dnech 31. 10. a 1. 11. 2016, druhé 28. a 29. 11. 2016.


Za každý hlas sto korun...

...určitě nedostanete, ale pokud přijdete k letošním volbám do akademického senátu 2. lékařské fakulty, otevírá se vám jedinečná šance zasáhnout do běhu fakulty. Bohužel se nejspíš nedočkáte v předvolební kampani žádných selfies z bazénku, ani se nedozvíme, kdo dostal nejvíc dotací z fakultního rozpočtu, a nikdo asi ani neslíbí, že bude líp (i když může být líp!). Ale ať už to bude jakkoliv, zatím jsme si pro vás připravili krátký článek o tom, co vlastně taková volba do fakultního akademického senátu znamená.

Začněme formalitami: V senátu zasedá dvanáct studentů a dvanáct pedagogů. Každý student může dát hlas až dvanácti kolegům, z toho nejméně dvěma ve své komunitě (viz zápis z červnového zasedání). Ty musí být vždy zastoupeny alespoň jedním studentem z dané komunity. Všichni, ať už studentští, nebo pedagogičtí senátoři, jsou voleni na dva roky.

Proč ale vlastně senát máme?

Kdybychom to měli říct co nejstručněji, určitě převáží jeho kontrolní funkce. Děkan je sice hlavní silou na fakultě, ale mnoho jeho důležitých rozhodnutí musí projít senátem. Týká se to zejména rozpočtu nebo pravidel pro přijímání nových studentů, které musí senát schválit. Ostatně i děkan je volen senátem. Ten musí také schválit i veškeré změny ve vnitřním řádu, pomyslném zákoníku fakulty. Kdybychom pak chtěli použít nějaké přirovnání, nabízí se vláda a poslanecká sněmovna. Vláda (děkan) má v rukou meč a měšec, ale jak ostrý meč a plný měšec je, rozhoduje poslanecká sněmovna (akademický senát).

V praxi záleží na jednotlivých senátorech, jak dokáží prosadit svoje názory. A to už se týká bytostně nás studentů. Akademický senát je totiž prakticky jediná oficiální cesta, jak můžeme prosadit jakékoliv dílčí i systémové změny. Učitelé mají i jiné cesty, ostatně pracují na ústavech a klinikách, kde mohou měnit výuku přímo, ale my jsme zejména odkázáni na něj. Jaké zástupce navolíte do senátu, takové se můžete těšit podpoře v problematických situacích, když se například nějaký ústav rozmyslí nastavit nesmyslné prerekvizity, pokud budete chtít poukázat na špatnou výuku nebo prostě jen budete chtít změnu.

Nemyslete si ale, že první (31. 10. a 1. 11.) a druhé kolo (28. 11. a 29. 11.) bude o pár lidech v předvolebním boji. Je to právě váš čas, kdy máte šanci pokládat nepříjemné otázky a zjišťovat, kdo pro nápravu může udělat nejvíc. Vy budete ti, kteří můžou kandidátům způsobit horké chvíle a poukázat na neřešené problémy fakulty. Nejen že i vy se můžete dozvědět něco nového o své alma mater, ale i fakulta může zjistit, jaké má největší slabiny a jak na nich pracovat. To jak volby budou vypadat a jací kandidáti nakonec budou vybráni, budete rozhodovat vy, a nejen hlasováním ve dvou kolech, ale i svými otázkami.

Listopad bude určitě zajímavý měsíc. O dost napínavější ale budou další dva roky, kdy se bude volit děkan a fakultu čekají určitě důležité změny. Kdo o tom všem bude rozhodovat, máte právě teď v rukou!

Vytvořeno: 29. 9. 2016 / Upraveno: 1. 2. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.