Proč má smysl jít k volbám

Současný předseda akademického senátu doc. Ondřej Hrušák píše úvahu o tom, co vše je náplní činnosti akademického senátu.


V pondělí a úterý jsou volby do akademického senátu naší fakulty (AS) – viz zde. Má smysl jít k volbám, i když tento senát bude uprostřed funkčního období děkana? Snad vás nepřekvapí, že kromě zvolení děkana ovlivňuje AS dění na fakultě i jinak.

Důležitou náplní činnosti AS jsou „evergreeny“: buď se jedná o technické věci typu kolik se má přijmout uchazečů následující rok, kdo má jít do komise pro konkurz na pozici na pracovišti XY, či zajištění doprovodných akcí na Vědecké konferenci, nebo jsou to periodicky přicházející otázky typu jak dál zvyšovat návratnost anket, co vylepšit u přijímaček, jak zlepšit praktickou výuku, co změnit v curriculu, kolik má být tarifní část platu učitele a kolik má mít přednosta na pohyblivou část platu, kolik peněz má jít na vědu, jak zajistit optimální prostory pro výuku, kolik má být studentů při semináři a podobně. Už tyto „evergreeny“ ovlivňují atmosféru na fakultě, protože jak známo ďábel tkví v detailech.

Dále jsou to aktuální události, jako jsou výstavby (v minulém období to byla přestavba přednáškového traktu, kterou z fakultou získaných peněz zajišťovala FN Motol, a zahájení další etapy na Plzeňské) nebo mimořádné dotace. Necelých 50 mil. Kč ročně dostaneme od vlády navíc na pokrytí vnitřního dluhu (= personální zajištění fakulty) a současně na zajištění výuky pro o 15 % více mediků. Využití těchto peněz bude nepochybně předmětem diskusí mezi vedením fakulty a AS, ať už bude složení AS jakékoliv. Osobně se domnívám, že by se co nejvíce z těchto prostředků mělo investovat do navýšení tarifních platů. Nízké tarifní platy znevýhodňují fakultu na trhu práce a jejich zvyšování není triviální záležitost, jak jsem se párkrát přesvědčil v pozici děkana a jak současný děkan může potvrdit. Situaci, kdy náhle „přitečou“ větší finance, by bylo hřích nevyužít pro tento účel. I kvůli tomu, že přijme-li fakulta o 15 % víc studentů, bude to větší zátěž pro učitele. Jestli si někdo představuje, že to bude jen o 15 % více práce, pravděpodobně se mýlí. Celkový „pool“ uchazečů pro české lékařské fakulty je konečný, většina se hlásí na více fakult, takže je pravděpodobné, že jednotlivé fakulty budou nuceny přijmout i uchazeče na významně nižších příčkách, než kde se nachází současný poslední uchazeč plus 15 %. Větší počet studentů máme provést studiem; v současné době je naše úspěšnost 81 % a neměli bychom klesnout pod požadovaných 75 %. To vše musíme udělat bez omezení kvality absolventů. Vláda – ač o tom zatím nemluvila – se musí postarat o podmínky, v nichž budou absolventi pracovat (rezidenční místa, stipendia...), a my můžeme pomoci další kultivací systému specializačního vzdělávání.

Do své volby můžete promítnout představu, jakou máte o fungování AS. Mají se v případě odlišného názoru hledat věcná řešení, jako je to dosud? Nebo má AS číhat, až udělá vedení fakulty chybu, a tu pořádně „rozmáznout“, jako se to někdy děje ve velké politice? Pokud se kloníte k první možnosti, máte podobný názor jako většina současných senátorů. Máte pocit, že na fakultě, kde je většina žen mezi zaměstnanci i mezi studenty, by mělo být víc senátorek? Pak tento pocit promítněte do své volby. Myslíte si, že by měli být v AS spíše přednostové, aby pomohli fakultu vést stejně dobře jako své pracoviště, nebo noví a neposkvrnění nebo kombinace obojího? I to můžete zohlednit v pondělí či úterý. Zajímá vás, zda byli vaši kandidáti aktivní již v současném AS? Pak se podívejte na to, jak naši senátoři docházejí na zasedání, přičemž aktivitu uvidíte i v zápisech, kde jsou i zprávy z jednání komisí.

Dobře vyberte a užijte si klidné Vánoce.

Ondřej Hrušák

Vytvořeno: 7. 12. 2018 / Upraveno: 12. 12. 2018 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková