Nejenom studiem živ je člověk

Je sice pravda, že studium na vysoké škole, obzvlášť na medicíně, je oproti střední škole dost rozdílné. I tak ale zbývá spoustu volného času, který můžete zaplnit vlastními koníčky nebo setkáními se spolužáky na některé z akcí, které jsou pořádány hlavně studentskými spolky 2. LF – Motolákem a IFMSA, případně některým z fakultních ústavů či akademickým senátem. Připravili jsme kalendář toho nejdůležitějšího, co byste během roku určitě neměli zmeškat! Texty připravili Adam Láznička, Ema Kalenská a Matej Pribiš.

Září: Prvácké Dobronice

Nebereme-li v potaz přijímačky a zápis, jsou Prvácké Dobronice prvním kontaktem mezi čerstvě nastupujícími studenty a prostředím (i když trochu detašovaným) fakulty. Seznamovací kurz se koná ve sportovním středisku Univerzity Karlovy v Dobronicích u Bechyně. A co tu na nově příchozí čeká? Spousta zábavy, sportu, praktická výuka první pomoci, bojovka, klinické přednášky, bar, táborák... prostě to, co na žádném seznamováku nesmí chybět! A jestli vás zajímá, jak se Dobronice líbily loňským uchazečům, stačí si přečíst některé jejich zážitky.

Říjen: Welcome Party

Člověk se párkrát vyspí a je to tady... Začíná škola! Ale žádný prvák se nemusí bát, že nebude mít ponětí, kam jít na přednášku, kam na seminář, kde si koupit klobásu a kde skalpel. Začátkem října v rámci Welcome Day starší studenti provedou všechny prváky po Motole a dalších pracovištích mimo FNM, ukáží jim veškeré zkratky a místa, kde se dobře najíst a napít. Seznamování završuje Welcome Party ve fakultním klubu u dr. Vojáka, kde se každý může zapojit do soutěží a podpořit svůj kruh, napít se s kamarády a zažít to, co je nezbytností při vstupu do jakékoli elitní skupiny (což 2. LF bezesporu je!) – pasování. Další informace v našem článku (www.motolak.org/clanky/welcome-party-2016).

Listopad: Megapárty

Poslední párty před zkouškovým je Megapárty, ohromná akce vždy sladěná do jednoho tématu (naposledy Bad Guys), kde se sejde hromada lidí ze všech ročníků, a to nejen mediků, ale i fyzioterapeutů. Zeptali jsme se hlavního pořadatele akce, Štěpána Miláčka, jaké bude téma příští Megapárty: „Nevím přesně, ale myslím si, že Medvídek Pú nemůže nic zkazit!“ (Podpultové info – tradičním sponzorem Megapárty je Jägermeister.)

Prosinec: Předvánoční bazárek

Ale pojďme dál od parties. Vánoce jsou časem klidu (před zkouškovým...), radosti a milosrdenství. Vždy před Vánoci probíhá v Motole Předvánoční bazárek, kde si můžete dopřát dobrou kávu, vafle, koupit si výrobky od spolužáků anebo vyhrát v tombole třeba lístky do divadla. Veškerý výdělek (loni téměř 15 000 Kč) je věnován Centru následné péče FNM.

Leden: Týden čtení

A nezapomínejme ani na to, že naše fakulta se dříve zaměřovala na dětské lékařství a v tomto oboru je dodnes špičkou mezi lékařskými fakultami. Pokud se studenti nechtějí s dětmi setkávat jen v rámci studia, můžou jim přijít zpříjemnit chvíle v nemocnici tím, že si s nimi přečtou pěknou knížku nebo vybarví omalovánky. To vše se uskutečňuje v rámci projektu Týden čtení. Reportáž o akci dokonce loni vysílala i Česká televize.

Únor: Ples 2. lékařské fakulty

Vrcholem společenského života na fakultě je tradičně Ples pořádaný v honosných prostorách Národního domu na Vinohradech. Tři sály s hudbou, předtančení, ohromná tombola, vyhlášení ankety Učitel roku, vystoupení fakultního tanečního sboru Prdlý kosti... co víc k tomu říct? Pokud chcete, můžete si přečíst článek o plese z minulého roku nebo se podívat na záznam vystoupení Prdlých kostí, jejichž členem se můžete stát i vy!

Březen: Světový den Zdraví

Světový den zdraví je mezinárodní událost vyhlášená Světovou zdravotnickou organizací. Akci na počest výroční založení WHO každoročně pořádají studenti všech osmi českých lékařských fakult. Hlavním cílem projektu je zvýšit povědomí o prevenci a péči o zdraví mezi širokou veřejností pomocí nejrůznějších vyšetření a interaktivního poradenství. Letošní téma bylo zaměřené na problematiku deprese a zdravého stárnutí. Aktuální informace najdete na facebooku.

Duben: Noc fakulty a Vědecká konference

Fakulta má kromě své vzdělávací funkce i bohatý výzkumný program. Ten je každý rok (letos již 10. sezónu) prezentován hlavně doktorandy na Vědecké konferenci. Na konferenci pak navazuje ještě Noc fakulty, jejíž program je opravdu bohatý! Můžete si zde například zahrát šachy s děkanem, poslechnout si přednášky takových osobností, jako je novinář Erik Tabery nebo ředitel bohnické léčebny Martin Hollý, zapojit se do Lanparty anebo si u Vojáka zahrát PubQuiz. Na Noci fakulty si svůj program najde každý. Přesvědčit se o tom můžete i na videu z Noci fakulty 2017.

Květen: Děkanský a rektorský sportovní den

Sportem ku zdraví! I toto heslo se na naší fakultě ctí. Kromě pravidelného sportu v rámci tělesné výchovy je pro studenty i zaměstnance na jaře a začátkem léta pořádán Děkanský sportovní den, nabízející bohaté sportovní využití napříč všemi větvemi sportu, turnaje, závody a samozřejmě i zábavu. Letos navíc naše fakulta pořádala v rámci UK i Rektorský sportovní den, jak se můžete přesvědčit v reportáži ČT.

Červen: Motolský parník

Pluj, pluj, loďko, pluj... No, uznávám, že největší parník na Vltavě – Cecílie – asi není záhodno nazývat malou loďkou. Každý rok v létě vyplouvá na vlny Vltavy loď plně naložená čerstvými absolventy, ale i dalšími studenty a učiteli 2. LF, aby si všichni společně užili klidný společenský večer s pohledem na panorama Prahy. V uších zní kapely složené hlavně z našich studentů, ve vzduchu voní gril, a všichni elegantně odění lidé si se sklenkou vína přátelsky povídají. Idyla! Článek o Motolském parníku 2016 najdete zde (www.motolak.org/clanky/motolsky-parnik-2016).

Červenec: Stáže IFMSA

Nechcete přes léto sedět jenom doma? Chcete si zlepšit znalost jazyků, poznat skvělé lidi a zjistit, jak funguje medicína jinde ve světě? Nebo chcete v budoucnu bádat nad lékem proti HIV a dostat Nobelovu cenu? IFMSA vám nabízí skvělou příležitost získat jedinečné zkušenosti na zahraničních klinikách a laboratořích po celém světě. Napište jazykový test, sbalte si kufry a hurá za dobrodružstvím! Eseje od studentů, kteří už stáže absolvovali, si můžete přečíst zde.

Srpen: Sportovní kurzy v Dobronicích

Stýská se vám po Dobronicích? To vůbec nemusí! Na konci léta pořádá Ústav tělesné výchovy sportovní kurzy v lůně přírody v Dobronicích. A jak už jsem zmínil několikrát – každý si zde najde něco svého – volejbal, kanoistika, turistika, golf, tenis... Na nic nečekejte a pojeďte s námi!

 

V průběhu celého roku...

Filmový klub

Čtyřikrát v každém semestru se sejdou příznivci české i světové kinematografie, aby se společně podívali na nějakou perlu z tohoto oboru – Život Briana, Pulp Fiction, Světáci... Dnešní filmy nestojí za nic, podívejte se s námi na klasiku!

Kurzy chirurgického a laparoskopického šití

Projekt Chirurgického šití byl v České republice spuštěn roku 2013 a od té doby se ho podařilo úspěšně přenést na všechny naše lékařské fakulty. V současnosti se na 2. LF pořádají dva typy kurzů. Prvním typem je kurz základů chirurgického šití, který vede skupina studentů, kteří své kolegy učí základní uzlení, jednotlivé, pokračovací, matracové a intradermální stehy. Druhým typem jsou kurzy navazující, kde je vždy přítomen lékař, který se kromě praktického nácviku šití věnuje i teoretickému užití různých druhů vláken, stehů atp. v konkrétních případech. K velké spokojenosti celého týmu chirurgického šití je o kurzy ohromný zájem a ohlasy všech zúčastněných jsou více než pozitivní. Více na facebooku: https://www.facebook.com/ChirurgickeSiti2LF/.

Nemocnice pro medvídky

Projekt je určen pro děti předškolního věku, které navštěvujeme ve školkách. Primárním cílem je zbavovat dětí strachu z doktorů, tzv. strachu z bílých plášťů. Ten vzniká občas vlivem samotných rodičů, kteří někdy návštěvou lékaře své ratolesti straší. My se jim snažíme ukázat, že doktoři jsou tu proto, aby lidem pomáhali. Hrou se jim povolání lékaře pokoušíme přiblížit a samotné děti stavíme do role lékařů jejich vlastních oblíbených plyšáků. Děti je pak s mediky vyšetřují, rentgenují, obvazují, čistí zoubky a také operují. Hravou formou tak zjišťují, že se lékařů nemusí bát, ale naopak, že je důležité s nimi spolupracovat. Více na facebooku.

Životní příběhy

Životní příběhy je cyklus přednášek významných lékařů, kteří jsou nějakým způsobem spjati s naší fakultou nebo s Fakultní nemocnicí v Motole. Hlavním cílem těchto přednášek je inspirovat budoucí lékaře, aby pokračovali v tom, co dělají, ujistit je, že to má smysl, i když je to někdy těžké, a ukázat jim, že jejich starší kolegové si prošli něčím podobným. Přednášky nejsou odborné, jsou především o životě přednášejících. Kdy a proč se rozhodli jít na medicínu, jak probíhala jejich studia, kde začínali pracovat a jaké byly jejich začátky, jak pokračovala jejich kariéra, o pacientech, kteří jim utkvěli v paměti, i o všech ostatních zajímavých okamžicích.

MediCafé

MediCafé je projekt, který vznikl v roce 2012 na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, odkud se rozšířil na ostatní fakulty v České republice i za hranice naší země. Jedná se o projekt probíhající formou diskusních večerů s odborníky. Projekt se těší oblibě na obou frontách, jak u přednášejících, tak u posluchačů. Nově je od letního semestru roku 2015 do projektu zapojena i plzeňská pobočka, ostatní fakulty přednášky s úspěchem pořádají již dlouhodobě. Více na facebooku.

 

To, co jsme vám představili v tomto článku, není ani desetina akcí pro studenty, které na naší fakultě každoročně probíhají! Pokud byste se chtěli dozvědět více, navštivte stránky 2. LF UK, studentského spolku Motolák (www.motolak.org) a IFMSA. Sledovat nás můžete i na Facebooku: facebook 2. LF UK; facebook SKAS; facebook Motolák; facebook IFMSA.

Text: Adam Láznička, Ema Kalenská, Matej Pribiš

Foto: Archiv 2. LF UK, Motoláku a IFMSA CZ

Vytvořeno: 29. 6. 2017 / Upraveno: 27. 4. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková