Lékařská fakulta Motol: Máme šanci na změnu názvu?

2. lékařská fakulta si přeje změnu názvu na „Lékařská fakulta Motol“. Nyní je vhodná doba. Proč? A v jaké fázi se proces přejmenování fakulty momentálně nachází? Přečtěte si vyjádření členů akademického senátu naší fakulty doc. Ondřeje Hrušáka a medičky Evy Fürstové, kteří se problematikou změny názvu na půdě AS dlouhodobě zabývají. Text je redakčně upraven.


Proč právě nyní: V současnosti se název Univerzity Karlovy mění z „Univerzita Karlova v Praze“. Na fakultě diskutujeme o změnách jednotného vizuálního stylu, bude následovat nový design některých fakultních dokumentů, včetně nového loga. Změna názvu fakulty nám nepřinese žádné výrazné náklady navíc. Proto je pro změnu právě nyní vhodná doba.

Proč právě my: Domníváme se, že akademická obec naší fakulty má právo zvolit si sama takový název, který považuje za vhodný a správný – pokud tím nezpůsobíme Univerzitě ani dalším fakultám komplikace nebo finanční náklady. Přejmenování naší fakulty na „Lékařská fakulta Motol“ tyto podmínky splňuje a má obrovskou podporu v naší akademické obci.

Důvody: Pro úspěšnou prezentaci fakulty doma i v zahraničí je vhodný název klíčový. Instituce a firmy se při jeho volbě zpravidla vyhýbají abstraktním pojmům, jako jsou čísla. Číslo sice někdy doprovází plnovýznamové vlastní jméno (Chanel No. 5 , Evropa 2 ad.), ale jen opravdu výjimečně obecné označení organizace – a tehdy je první volbou číslo 1 (Rádio 1).

Fakulta je úzce spojena s Fakultní nemocnicí v Motole: Studenti zde tráví většinu studia, sama FN Motol je všeobecně známým pojmem a při používání jména „Lékařská fakulta Motol“ bychom ze svého sídla získali o něco víc pozitiv než dosud. Představíte-li se, že jste z 2. lékařské fakulty, připravte se na otázku typu „... a to je kde?“. Ale po odpovědi „V Motole!“ je každému vše jasné.

Historie: Číselná označení některých lékařských fakult vznikla v roce 1990. Změna názvu měla konkrétně u naší fakulty zdůraznit, že vychovává nejen pediatry, ale lékaře všech specializací. Ačkoli v diskusi o náhradu názvu „Fakulta dětského lékařství“ hladce zvítězil název „Lékařská fakulta Motol“, vedení univerzity se přiklonilo k číselnému označení (fakulty v Hradci Králové a Plzni si ovšem označení podle sídla ponechaly). Vedení univerzity ujišťovalo, že čísla nemají být chápána jako pořadí, ale jako pouhé rozlišení, a my jsme se i přes rozčarování z časových důvodů věci dál nevěnovali.

Navrhovaná změna by se promítla do následujících názvů:

Název fakulty v češtině:
Lékařská fakulta Motol, Univerzita Karlova

Název fakulty v angličtině:
Motol Faculty of Medicine, Charles University

Zkratka:
LFM UK

Současný stav: Na 2. lékařské fakultě však otázka změny názvu fakulty pořád žije. „Dvojce“ v názvu se nepodařilo, abychom se s ní identifikovali. Naše fakulta si ponechala „Motol“ např. v e-mailové doméně (lfmotol.cuni.cz), fakultní studentský spolek se jmenuje Motolák, kulturní akce např. MotolArt nebo Motolfest, sportovní Motolská Míle apod.

O přejmenování fakulty se již v akademickém senátu Univerzity Karlovy diskutovalo, když v letech 2008 až 2009 získalo podporu většiny akademické obce fakulty. Nicméně při poměrně nízké účasti na zasedání v prosinci 2009 nezískalo tehdy potřebnou třípětinovou většinu všech senátorů. Avšak na zasedání fakultního akademického senátu v listopadu 2015 požadavek opět získal silnou podporu.

Věříme, že přejmenování neuškodí ani Univerzitě Karlově, ani ostatním lékařským fakultám: každá fakulta se prezentujeme samostatně a každá máme svoji značku a pověst, kterých se změna názvu jiné fakulty podle našeho názoru nedotkne.

Názvu fakulty na úvodní fotografii MUDr. Vojtěcha Muchy lehce pomohl Petr Andreas.

Vytvořeno: 30. 5. 2016 / Upraveno: 1. 2. 2019 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková