Dobytí severního pólu

Štítky

Dan Vích, student 5. ročníku, píše o stáži v norském Trondheimu.


Dan Vích je první zprava.

Angličtina je můj jediný cizí jazyk, takže jsem při výběru cílových destinací neměl těžké rozhodování. Norsko byla jednoznačně první volba, s kterou jsem sice příliš nepočítal, ale o to byla větší radost, když jsem si balil na sever. 

Před pobytem je nutné se připravit na vyřizování formalit, ale vše šlo nakonec hladce (určitě k tomu hodně přispěla skvělá organizace ze strany hostující univerzity). Ještě před odjezdem dorazily instrukce, kde, co a jak je třeba po příjezdu vyřešit. V případě nejasností odpovídala zahraniční koordinátorka s překvapivou rychlostí.

Úroveň výuky byla velmi podobná jako na 2. LF UK. Hlavním rozdílem byla organizace stáží v nemocnici. Praktická výuka měla sice menší hodinové dotace, ale probíhala ve skupinách po dvou studentech nebo individuálně, interaktivní formou „problem based learning“ a s vyšší pozorností ze strany lékařů. Mně osobně tento systém úplně vyhovoval.

Stáž začínala v polovině srpna, což se ukázalo jako skvělá příležitost pro objevování Norska v tom nejlepším období, kdy jsou dny dlouhé a slunečné. Trondheim je středně velké universitní město plné mladých lidí vyzařující energii a příjemnou atmosféru. Před začátkem semestru se ke studiu sjíždí stovky studentů z různých koutů světa a je nemožné se neseznámit s někým zajímavým. Výuka se navíc rozbíhá pozvolna, takže je dost příležitostí pro poznávání lidí i okolí. A příroda v Norsku je prostě nádherná.

Vytvořeno: 5. 2. 2016 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková