Bílé pláště na trati

Foto Vlastimil Stárek, 2. LF

Výsledky Motolské míle 2014

Druhé odpoledne Vědecké konference patřilo tradičnímu běžeckému závodu v areálu FN Motol: Motolské míli.
 
Start a cíl byly jako obvykle před atriem děkanátu, běží se podél ubytovny, obíhá se motolský park a parkoviště, bezpečnost a orientaci na trati zajistil pořadatelský tým. Vzdálenost ale nikdo přesně nezná.
 
Letmý pohled na botky soupeřů naznačuje, kdo bere běh opravdu vážně a kdo to přišel zkusit v módních teniskách. Protahování, rozběhávání, hecování, postavte se na start: Teď! Rozhoduje dobrá startovní pozice: Odjinud než z první řady se do čela probojuješ už jen těžko. Jestli je míle o něco chudší než delší tratě, pak to jsou dlouhotrvající běžecké souboje. Po prvním stoupání se vytvořily dvě skupiny, zhruba šestice běžců v čele a za ní s řetězem několika jednotlivců největší skupina. Park, klesání, ostré pravotočivé zatáčky, povzbuzování pořadatelů, z nichž vidíš jen rudé šmouhy. Než si stačíš uvědomit složení pole a svou pozici v něm, je tu cílová rovinka a prostor pro poslední vzepětí sil, poslední atak na soupeře před tebou, který tě už dlouho provokoval tím, že měl jaksi víc sil – a cíl. Snažíš se uklidnit plíce, které stále nasávají vzduch na plné obrátky, s vyčerpaným úsměvem přijímáš poplácávání po ramenou, a zajímáš se, kolikátýs byl, kdo vyhrál a převezme od děkana Komárka a profesora Trky medaile a drobné ceny.
 
V kategorii mužů do 35 let se na prvním místě umístil Jan Pokorný se skvělým časem 4:39, za ním Petr Ďurec (4:52) a David Keprta (5:16). V kategorii běžkyň do 35 let první místo obsadila Bára Jíšová s výbornými 5:37 a za ní v těsném závěsu Zuzana Krchová (5:45) a Monika Hrachovcová (5:52).
 
Nad 35 let se otevřela pouze kategorie mužská, Motolskou míli má v oblibě Ondřej Hrušák – bývalý děkan, který si s jistotou doběhl pro vítězství (7:01).
 
V soutěži týmů zvítězil tým T3 ve složení Jakub Medal (5:29), Daniel Glanc (5:34) a Bára Jíšová (5:37), druhý byl tým T1 (Václav Heřman, Štěpán Fojtů, Kristýna Vaněčková), třetí T2 (Stanislav Fořt, Jana Žitná, Kristýna Kuchařová).
 
Kompletní výsledková listina je ke stažení zde.

 

 
Vítězové letošní Motolské míle:
 

Vytvořeno: 14. 4. 2014 / Upraveno: 17. 10. 2018 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.