Děkan: Výuka probíhá beze změn

Vážení kolegové,
páteční radikální usnesení akademického senátu UK http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5653.html mnohé z nás překvapilo. Ať už chápeme toto usnesení jako hrozbu aktivním ukončením výuky nebo výraz obavy z toho, že ji UK nebude schopna garantovat, zmíněné skutečnosti mají následovat po převedení fakultních nemocnic na akciovky.
 
Univerzity jednají o výsledném uspořádání Univerzitních nemocnic (a nutno přiznat, že zejména v posledním týdnu ministerstvo několik drobných vítaných změn udělalo). MZ trvá na akciové společnosti, v čemž se neshoduje s univerzitami. MZ nabízí výjimky a záruky, některé se posléze ukazují jako legislativně nemožné. Za této situace chce, bez ohledu na probíhající diskusi, převést fakultní nemocnice na „čisté“ akciovky bez jakýchkoliv záruk či účasti univerzit. Tento krok by byl nezodpovědný, riskantní a vůči univerzitám nekorektní. Na stav, který by po něm následoval, upozornil rektor UK prof. Hampl zde http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5661.html.
 
Děkuji studentům, že během iniciativy STOP Univerzitní nemocnice bez univerzit upozornili veřejnost na závažnost probíhajících debat. Partnery diskusí budou teď hlavně vedení univerzit či fakult, takže studenti se budou moci věnovat svým povinnostem. Doufám, že od ukvapeného nelegislativního převodu FN do akciovek ustoupí sám pan ministr, případně že takový riskantní krok nepodpoří vláda.
 
Vedení fakulty udělá vše pro to, aby se další vývoj nijak nedotkl studentů. Jak víte, dál standardně probíhá výuka. Přeji mnoho úspěchů u zkoušek.
 
O. Hrušák
děkan


 
Dopis děkana akademické obci k usnesení ASUK

Vytvořeno: 26. 5. 2008 / Upraveno: 3. 1. 2019 / Administrátor 2. LF UK