2. lékařská fakulta nebo Lékařská fakulta Motol?


 
Historie
Číselná označení některých LF vznikla až v roce 1990. Po roce 1989 totiž cítila značná část akademické obce potřebu promítnout i do názvu skutečnost, že naše fakulta nepřipravuje absolventy jen pro pediatrii, ale pro jakoukoliv oblast medicíny. Z různých variant názvu „Fakulta dětského lékařství“, zvítězil v rámci fakulty název Lékařská fakulta Motol. Vedení UK se tehdy přiklonilo k číslovanému označení, přičemž část lékařských fakult (LFHK a LFP) si ponechala svá označení podle sídla. Naše fakulta si ponechala slovo „Motol“ např. ve znaku a koncovce emailových adres.
 
Z akademické obce je i dnes slyšet názor, že název LF Motol by byl z různých důvodů vhodnější. Jiným členům akademické obce se název 2. lékařská fakulta líbí více, případně poukazují na administrativní náročnost změny a spojené náklady a z toho důvodu se kloní k ponechání současného názvu.
 
Argumenty pro:

  • Název odpovídá sídlu fakulty i většiny pracovišť.
  • Tak jako tak jsme často spojováni s Motolem, laická veřejnost nemá většinou chuť si pamatovat čísla, slangová označení typu „motolská fakulta“ jsou běžná.
  • Za současných okolností je potřeba opakovaně odpovídat na dotazy, z domova i zahraničí, typu: proč je vaše fakulta Druhá? Která je první? V čem jste druzí?
  • Na leden 2009 se připravuje vznik Universitních nemocnic. Název by zabezpečil na první pohled jasnou souvislost mezi konkrétním pracovištěm a naší fakultou.

Argumenty proti:

  • Ne všechna pracoviště jsou v Motole.
  • Administrativní a ekonomická náročnost změny – viz zde.
     

Osobní názor
V roce 1990 jsem patřil do té většiny, která hlasovala pro název Lékařská fakulta Motol, a můj názor se nezměnil. Jako děkan jsem opakovaně viděl reakci především laiků, ale i odborníků ze zahraničí, svědčící o menším respektu k instituci, pokud nemá jméno, ale jen číslo. Nepochybuji, že název je důležitá věc – řada institucí a obchodních společností si cení svého názvu víc než celého majetku. Na druhou stranu tuto záležitost považuji sice za důležitou, ale nikoliv za otázku života a smrti. Kolegové, pohybující se v akademické sféře, nás už teď (pod označením „2. lékařská fakulta“) znají jako kvalitní instituci. Jde tedy hlavně o širší veřejnost a zahraničí.
V zahraničí by nám jistě pomohlo, že ve většině jazyků je název „Motol“ srozumitelně vyslovitelný. Případná změna by nám pomohla, pokud vzniknou univerzitní nemocnice a naplní se předpoklad, že z FN Motol bude UN Motol.
 
Harmonogram

  • leden/únor 2008: Diskuse akademické obce a absolventů fakulty
  • únor/březen 2008: internetové hlasování akademické obce (studenti a pedagogové naší fakulty)
  • duben 2008: hlasování členů akademického senátu fakulty
  • podle výsledku tohoto hlasování případně projedná děkan fakulty otázku názvu s vedením UK
  • bez ohledu na změnu: větší propagace fakulty
     

Děkuji všem za názor, projevený při webové diskusi. Nejedná se o jednoznačnou záležitost, takže členové akademického senátu jistě uvítají jak slovní komentáře, tak anketu, která jim pomůže při vlastním hlasování. Já jako děkan budu následně respektovat vůli většiny akademického senátu.
 
O. Hrušák, děkan fakulty

Vytvořeno: 4. 1. 2008 / Upraveno: 11. 1. 2019 / Administrátor 2. LF UK