Dejme dvě minuty fakultě

Praha, 2. 1. 2007

Vážení studenti,
s ohledem na blížící se zkouškové období nám přijde užitečné připomenout studentské hodnocení výuky. Jak víte, na stránkách fakulty naleznete formulář http://online.lf2.cuni.cz/ankety/, kterým po přihlášení ohodnotíte „kvalitu“ výuky v konkrétním předmětu. Systém je anonymní, umožňuje sledovat, kdo hlasoval – nikoliv jak.
 
Výsledky této evaluace jsou pro vedení fakulty zásadní, stanou se totiž společně s dalšími parametry pevnou součástí hodnocení výkonu jednotlivých fakultních pracovišť (podrobněji viz www.lf2.cuni.cz/fakulta/fakultni-aplikace/hodnoceni-pracovist-a-principy-tvorby-rozpoctu-pracovist). Dosud byly jednotlivé ústavy a kliniky stran výuky hodnoceny zejména podle počtu odučených hodin. Jsme názoru, že tento způsob je nedostatečný a je nutno klást důraz i na kvalitu výuky. A s posouzením kvality nám mohou pomoci především ti, kterých se bezprostředně a každodenně týká – tedy studenti. Jednotlivá pracoviště fakulty tak budou více motivována k dalšímu vylepšování výuky. Navíc jste jistě zaregistrovali, že ve snaze o pozitivní motivaci pedagogů byli na základě údajů z loňského ročníku ankety vyhlášeni a oceněni nejlepší učitelé fakulty.

Zaznamenali jsme několik připomínek k velkému rozsahu ankety (dle předmětů jde o 15 – 18 otázek). Věřte, že naše anketa má ve srovnání s jinými českými a zahraničními univerzitami otázek výrazně méně. Ještě méně podrobné hodnocení by ztrácelo smysl. Navíc samotné vyplnění ankety nezabere více času než 2 minuty. Uvítáme každou vaši připomínku ke koncepci ankety, pár jsme jich už obdrželi a většinou byly zapracovány.
 

Elektronickou podobu hodnocení považujeme za praktičtější a údaje z ní získané za relevantnější než u předchozí papírové podoby. S ohledem na skutečnost, že výsledky ankety se stávají součástí celkového hodnocení výkonu pracoviště a spolurozhodují tak mj. o objemu finančních prostředků, který je danému pracovišti vyměřen, požadujeme, aby výsledky hodnocení byly dostatečně reprezentativní. Přitom nevyplnění ankety je i podle vašich tvrzení většinou projevem toho, že si student neudělá čas nebo zapomene. Proto jsme se v tomto roce rozhodli – podobně jako je zvykem na řadě zahraničních univerzit – začlenit vyplnění ankety do podmínek k zapsání ke zkoušce. Věříme, že to studenti s ohledem na nový význam studentského hodnocení výuky přijmou s pochopením. Samozřejmě nemůžeme a ani nechceme nikoho k vyplňování ankety nutit, každý student má právo písemně účast v anketě odmítnout a zříci se tak svého práva ohodnotit kvalitu výuky na daném pracovišti. Pokud by někdo kategoricky odmítal sdělit svůj názor na kvalitu výuky formou této ankety, je pro nás cenné vědět, proč se tak rozhodl. Pokud máte takový názor, prosíme, adresujte jej Studijnímu oddělení.
 

Můžete nechat tři otázky nezodpovězené (logicky včetně té o regulérnosti zkoušení) a systém vaši anketu vyhodnotí jako zodpovězenou. K těmto otázkám se můžete vrátit později.
 
Děkujeme za váš čas věnovaný hodnocení výuky
 

M. Pelíšek, člen kolegia děkana
O. Hrušák, děkan


Foto: internetové zdroje

Vytvořeno: 2. 1. 2007 / Upraveno: 19. 12. 2018 / Administrátor 2. LF UK