Mezinárodní konference o vzácných onemocněních

Praha hostí začátkem prosince regionální konferenci o vzácných onemocněních. Konference se uskuteční 2. a 3. 12. 2014 v hotelu Dorint – Hotel Don Giovanni, Vinohradská 157a, Praha 3. Konferenci pořádá Ústav biologie a lékařské genetiky 2. LF UK a FN Motol – Národní koordinační centrum pro vzácná onemocnění spolu s Ministerstvem zdravotnictví a s Výkonnou agenturou pro spotřebitele, zdraví a potraviny Chafea.

Z 2. lékařské fakulty se zúčastní mj. přednosta ÚBLG profesor Milan Macek, vedoucí řešitel Národního koordinačního centra pro vzácná onemocnění. Za Ministerstvo zdravotnictví se zúčastní např. náměstek ministra pro zdravotní péči Josef Vymazal nebo ředitel odboru Evropských fondů Jan Bodnár. Mezi dalšími účastníky budou mj. Jaroslaw Waligora z Generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a spotřebitele, Hristina Mileva z Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví a potraviny nebo Ségolène Ayme, profesorka zabývající se výzkumem vzácných onemocnění.

V zemích EU je za vzácné onemocnění považována jakákoli nemoc, která postihne méně než pět osob z 10 000. Jedná se například o některé typy rakoviny, metabolická onemocnění a další genetické poruchy a podle statistik postihují 27 až 36 milionů Evropanů. Diagnostikovat je, léčit a studovat může být nicméně obtížné, protože pacienti a odborníci na daná onemocnění jsou rozptýleni po celé Evropě.

Nadcházející regionální konference se bude zabývat otázkou, jak mohou pacienti a odborníci spolupracovat na zlepšení výzkumu, diagnostiky a péče. Součástí setkání je i sdílení výsledků akcí, které se týkají vzácných onemocnění a které byly financovány v rámci 2. akčního programu Společenství v oblasti zdraví pro období 2008–2013.

Kompletní program naleznete na tomto odkazu – http://chafea-rare-diseases.eu/programme.jsp, další informace o konferenci v příloze.

Vytvořeno: 28. 11. 2014 / Upraveno: 23. 11. 2018 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková